Lideri EU će se zalagati za program ulaganja u odbranu na samitu u decembru

30.11.2022. 08:50 / Izvor: Agencije
eu

Lideri Evropske unije zalažu se za brzo uspostavljanje investicionog programa za povećanje proizvodnje u odbrambenoj industriji bloka u svjetlu rata u Ukrajini, prema nacrtu zaključaka samita.

Lideri Evropske unije zalažu se za brzo uspostavljanje investicionog programa za povećanje proizvodnje u odbrambenoj industriji bloka u svjetlu rata u Ukrajini, prema nacrtu zaključaka samita.

"Evropsko vijeće poziva Komisiju da brzo predstavi prijedlog Evropskog programa ulaganja u odbranu kako bi se ojačao kapacitet i otpornost evropske odbrambene tehnologije i industrijskog sektora, uključujući mala i srednja preduzeća", navodi se u nacrtu, u koji je Reuters imao na uvid u srijedu.

Dokument će vjerovatno biti korigovan prije samita.

Lideri EU će također podstaći izvršnu komisiju bloka i Evropsku odbrambenu agenciju da intenziviraju napore na identifikaciji vojnih nedostataka i koordinaciji zajedničkih nabavki za odbranu, posebno da popune svoje zalihe materijala, koje su iscrpljene za podršku Ukrajini.

EU već dugo poziva države članice da udruže snage u kupovini oružja umjesto da povećavaju cijene međusobno se takmičeći ili sklapajući ugovore sa dobavljačima izvan bloka.

Zemlje nisu voljne da to učine, ali rat u Ukrajini - koji Rusija naziva "specijalnom operacijom" - i stopa isporuke zapadnog oružja Kijevu dodali su novi osjećaj hitnosti.

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell rekao je ovog mjeseca da su EU i njene zemlje članice do sada dostavile Ukrajini oružje i vojnu opremu u vrijednosti od najmanje osam milijardi eura.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU