Ambasadori EU odobrili ukidanje viza za Kosovo

30.11.2022. 11:14 / Izvor: Agencije
kosovo

Ambasadori država članica Evropske unije (EU) odobrili su danas ukidanje viznog režima za Kosovo najkasnije od 1. januara 2024. godine.

Ambasadori država članica Evropske unije (EU) odobrili su danas ukidanje viznog režima za Kosovo najkasnije od 1. januara 2024. godine.

Kako je saopšteno u Briselu, ambasadori zemalja članica EU danas su usaglasili pregovarački mandat za bezvizni režim za građane Kosova na osnovu kojeg će predsjedavajući EU započeti pregovore sa Evropskim parlamentom.

"Danas smo načinili važan korak ka putovanju bez viza za Kosovo i nadamo se da ćemo brzo postići dogovor s Evropskim parlamentom kako bismo ovo obećanje pretvorili u stvarnost", navodi se u saopštenju Savjeta EU. 

"Liberalizacija viznog režima omogućena je naporima Kosova da ojača graničnu kontrolu, upravljanje migracijama i bezbjednost i vjerujemo da će ta dobra saradnja samo jačati u budućnosti", rekao je češki ministar spoljnih poslova Jan Lipavski.

Prema nacrtu odluke nosiocima kosovskih pasoša bilo bi omogućeno da putuju u EU bez vize na period od 90 dana u bilo kom periodu od 180 dana. 

Prema stavu Savjeta, režim putovanja bez viza počeo bi da se primjenjuje od datuma početka rada Sistema EU za informacije i odobravanje putovanja (ETIAS), a u svakom slučaju najkasnije do 1. januara 2024. 

U saopštenju se dodaje da je Kosovo postiglo značajan napredak u svim dijelovima mape puta za liberalizaciju viznog režima, uključujući u oblasti bezbjednosti dokumenata, upravljanja granicama i migracijama, javnog reda i bezbjednosti i osnovnih prava u vezi sa slobodom kretanja. 

Na osnovu te procjene, Komisija je predložila da se ukine obaveza izdavanja viza za nosioce pasoša koje je izdalo Kosovo. Izuzeće od viznog režima će obezbijediti da cijeli region Zapadnog Balkana bude pod istim viznim režimom. 

Komisija će nastaviti da aktivno prati sprovođenje ovih zahtjeva, uključujući usklađivanje vizne politike, kroz mehanizam za liberalizaciju viznog režima, dodaje se.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU