KRITIKE POTPREDSJEDNIKA EK-a

Vladine mjere u Hrvatskoj su promašene

22.12.2022. 11:57 / Izvor: HINA
Evropska komisija

Dombrovskis tvrdi da se u rješavanju energetske krize već vide određena poboljšanja situacije zahvaljujući nizu poduzetnih mjera EU-a.

Potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis u intervjuu skupini hrvatskih novinara u Bruxellesu kritizirao je mjere koje je Hrvatska donijela za potporu stanovništvu i gospodarstvu u suočavanju s visokim cijenama energije.

Dombrovskis tvrdi da se u rješavanju energetske krize već vide određena poboljšanja situacije zahvaljujući nizu poduzetnih mjera EU-a.

Rekao je da Komisija radi na strukturnoj reformi kako bi se razdvojila cijena plina od cijene električne energije i da  su dogovorene mjere za smanjenje potražnje plina i struje za vrijeme vršnih opterećenja te da se ubrzava razvoj obnovljivih izvora energije.

"Očekujemo da će svi ti potezi pomoći u stabiliziranju situacije i snižavanju cijena", kaže Dombrovskis, ali upozorava na iduću zimu.

"Ove zime možemo reći da imamo dovoljno zaliha prirodnog plina, skladišta su puna, ali su uvelike punjena ruskim plinom, a to neće biti slučaj sljedeće godine".

U međuvremenu, kaže potpredsjednik EK, “trebamo raditi na alternativnim pravcima kako bi osigurali da su skladišta puna prije sljedeće zime”.

Mjere nisu dobro usmjerene 

Dombrovskis kaže da mjere koje su Hrvatska i sve druge članice EU-a donijele za potporu stanovništvu i gospodarstvu u suočavanju s visokim cijenama energije nisu dobro ciljane.

"Mi smo radili analizu u EU-u i zaključak je da 70 posto tih potpora nisu dobro ciljane”, rekao je Dombrovskis.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU