Pokrenut hitni postupak

Europski parlament ukida imunitet dvojici zastupnika umiješanih u skandal

03.01.2023. 09:57 / Izvor: Agencije
eu

Europski parlament odlučio je u ponedjeljak ukinuti imunitet dvojici zastupnika u Europskom parlamentu, u jeku velikog korupcijskog skandala koji je izazvao šok u Briselu.

Europski parlament odlučio je u ponedjeljak ukinuti imunitet dvojici zastupnika u Europskom parlamentu, u jeku velikog korupcijskog skandala koji je izazvao šok u Briselu.

Predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola pokrenula je hitni postupak za ukidanje pravne zaštite dvojici zastupnika, nakon zahtjeva belgijskih pravosudnih tijela.

Skandal se započeo u decembru, hapšenjem grčke europarlamentarke Eve Kaili. Optužena je da je primala velike svote novca kako bi prodala uticaj za Katar i Maroko u Europskom parlamentu.

Ostali zastupnici umiješani su u navodnu korupciju, a istraga se trenutno provodi u Briselu.

"Od prvog trenutka Europski parlament učinio je sve u svojoj moći da pomogne u istragama i dalje ćemo se pobrinuti da ne bude nekažnjivosti", rekla je Metsola, dodavši kako se korupcija ne smije isplatiti i parlament će učiniti sve da se izbroi protiv nje.

Europski parlament je saopštio je u ponedjeljak kako je Metsola zatražila od svih službi i odbora da proces skidanja imuniteta bude prioritet, s ciljem da se završi do 13. februara.

Kao i u većini parlamenata diljem svijeta, svaki zastupnik u Europskom parlamentu ima zastupnički imunitet, koji sprječava da parlamentarci budu tuženi, uhićeni ili pod istragom.

Iako služba za odnose s javnošću EU parlamenta nije identificirala dvoje zastupnika, Reuters je javio, pozivajući se na izvore, da se radi o Talijanu Andrei Cozzolinu i Belgijcu Marcu Tarabelli.

Tarabella i Cozzolino su porekli nedjelo i suspendirali svoje članstvo u grupi Socijalista i demokrata (S&D) u parlamentu.

Cozzolino je ranije rekao da je spreman odreći se zastupničkog imuniteta kako bi mogao odgovarati na pitanja vlasti.

"Kada je riječ o zahtjevu za ukidanje imuniteta, S&D grupa bi u kontekstu Europskog parlamenta slijedila predviđene procedure na odgovoran i konstruktivan način", poručili su socijalisti i demokrati.

Eva Kaili već je optužena za ovaj skandal, a Božić je provela iza rešetaka.

Prema pravilima EU-, činjenje krivičnog djela jedan je od uslova za suspenziju zastupničkog imuniteta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU