Bileteralni odnosi

Fajon u zvaničnoj posjeti BiH: Trebate prihvatiti ispruženu ruku EU

13.01.2023. 11:26 / Izvor: N1
eu

Ministrica vanjskih poslova Slovenije Tanja Fajon danas je u službenoj posjeti BiH.

Ministrica vanjskih poslova Slovenije Tanja Fajon danas je u službenoj posjeti BiH. Sastala se sa ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković gdje su govorili o bileteralnim odnosima dvije zemlje, robnoj razmjeni, kandidatskom statusu BiH.

Ministrica Turković je istakla da joj je drago da je ministrica Tanja Fajon u posjeti Sarajevu i BiH.

"Ovo je prvi zvanična posjeta jedne ministrice vansjkih poslova od kako je BiH dobila kandidatski status. Zahvaljujem se za nesebično zalaganje ministrice Fajon da BiH dobije kandidatski status. Zahvalni građani BiH će ovo pamtiti jer je ovo podrška koja je došla u teškim okolnostima. Kandidatski status predstavlja jasan put za BiH i za njene građane i ostaje da mi sa svoje strane ispunimo prioritete koji su postavljeni za kandidatski status. To je naš dug da se ispuni što prije. Uspjeli smo da što više usklađujemo vanjsku politiku sa vanjskom politikom EU i tu je procenat drastično u porastu. Slovenija je kontinuirano podržavala naš EU put. Gospođa Fajon je bila neko ko je davao snagu i naradu ovom narodu kroz Evropski parlament", kaže Turković.

Razgovarali su i procesu formiranja vlasti nakon izbora i o prijetnjama za stabilnosti regije i jačanju ruskog utjecaja.

"Upoznala sam je kako teče proces formiranja vlasti nakog izbora koji će vrlo brzo biti završen i očekujemo da će nove snage preuzeti nove aktivnosti da ispune prioritete. Razgovarali smo i o pokušajima produbljivanja podjela BiH i nadamo se da će to biti prevaziđeno. Nakon što je visoki predstavnik izmjenio Izborni zakon, nadam se da će i provesti odluke i Ustavnog suda i da će na kredibilan način sporvesti akcije na sankcionisanju onih koji krše odluke Ustavnog suda", kazala je.

Istakli su i važnu vanjsko – trgovinsku razmjenu zemalja koja je u konstantnom porastu. Fajon je naglasila da BiH treba prihvatiti ispruženu ruku EU.

"Meni je drago da sam danas u BiH u Sarajevu i da sam tu i da govorim prvi put u vrijeme kada je EU dodijelila BiH kandidatski status i to je veliki korak ka EU. Želim vam reći da iskoristiti priliku koja vam je pružena. Očekujem da će isptuženu ruku EU BiH prihvatiti. Nakon dodjele kandidatskog statusa institucije BiH će morati ospuniti 14 ključnih prioritenih zadataka. Posebno će raditi na vladavini prava i slobodi medija. Razgovarali smo i o bilateralnim odnosima. Imamo u BiH oko 100 preduzeća slovenskog kapitala. Robna razmjena je sve veća i iznosi oko pola milijarde eura. Srešću se danas sa predstavnicima iz privrede, sa akademskom zajednicom kako bi unaprijedili saradnju", rekla je Fajon.

Tanja Fajon će de sanas sresti sa članovima Predsjedništva BiH, akademskom zajednicom i privrednicima u Sarajevu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU