Europarlamentarac od 2019

Luksemburški socijaldemokrat Mark Angel novi je potpredsjednik EP-a

19.01.2023. 11:47 / Izvor: HINA
Marc Angel

Europski parlament izabrao je u srijedu luksemburškog socijaldemokrata Marca Angela za novog potpredsjednika.

Europski parlament izabrao je u srijedu luksemburškog socijaldemokrata Marca Angela za novog potpredsjednika, nakon što je njegova prethodnica Eva Kaili uhićena i smijenjena pod optužbom da je primala mito od Katara.

Angel, koji je europarlamentarac od 2019., postao je jedan od 14 potpredsjednika Europskog parlamenta, a izabran je nakon dva kruga tajnog glasanja.

U prvom krugu dobio je podršku 263 od 555 zastupnika koji su glasali, dok je talijanska zastupnica iz desnog kluba Identitet i demokracija Annalisa Tardino dobila 179 glasova. Francuska zastupnica iz Zelenih Gwendoline Delbos-Corfield dobila je 113 glasova.

Nakon drugog kruga Angel je osigurao potrebnu natpolovičnu većinu među zastupnicima koji su glasali. Za njega je glasalo 307 od 590 zastupnika, dok ih je 55 bilo suzdržano.

Tardino je podržalo njih 185, a Delbos-Corfield 98.

Europski parlament prošlog je mjeseca uzdrmala istraga belgijskog pravosuđa u okviru koje je zbog sumnje u korupciju privedena bivša potpredsjednica tog tijela, grčka socijalistička zastupnica Eva Kaili. 

Kaili se nakon policijskih racija prošloga mjeseca nalazi u pritvoru a na prethodnoj plenarnoj sjednici parlamenta u prosincu smijenjena je s položaja potpredsjednice EP-a .

Uz grčku eurozastupnicu za pranje novca, udruživanje u kriminalnu organizaciju i primanje mita od Katara sumnjiči se više osoba, a pod istragom su i dvojica eurozastupnika iz kluba socijalista, Belgijac Marco Tarabella i Talijan Andrea Cozzolino.

Osumnjičenici u istrazi belgijskog tužiteljstva su optuženi da su utjecali na odluke u Europskom parlamentu u korist domaćina Svjetskog prvenstva u nogometu Katara u zamjenu za novac i darove.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU