Evropski sud

Dokumenti za usvajanje zakona u EU moraju biti javno dosupni

25.01.2023. 13:40 / Izvor: REUTERS
eu

Zemlje članice Evropske unije moraju omogućiti javnosti pristup dokumentima koji se dijele u njihovim radnim grupama za usvajanje zakona, odlučio je u danas Evropski sud pravde.

Zemlje članice Evropske unije moraju omogućiti javnosti pristup dokumentima koji se dijele u njihovim radnim grupama za usvajanje zakona, odlučio je u danas Evropski sud pravde, javlja Reuters.

Evropsko Vijeće zajedno s Evropskim parlamentom odlučuje o usvajanju zakona koje je predloži Evropska komisija i koji se primjenjuju u cijelom bloku od 27 zemalja.

Zagovornici transparentnosti i građanskih prava već dugo pozivaju na veću otvorenost u raspravama Vijeća i Komisije o ključnim pitanjima, te smatraju da bi dokumenti koji se distribuiraju među radnim grupama trebali biti dostupni.

Kako navodi Reuters, odluke se često dogovaraju na sastancima daleko od očiju javnosti, a kasnije se u javnosti pečate.

Emilio De Capitani, bivši zvaničnik Evropskog parlamenta, pokrenuo je tužbu zbog odbijanja Vijeća da stavi na raspolaganje dokumente koji se koriste za odobravanje amandmana na zakon EU o godišnjim finansijskim izvještajima.

"Opšti sud smatra da nijedna od osnova na koje se poziva Vijeće ne podržava zaključak da bi objelodanjivanje spornih dokumenata ozbiljno narušilo, na konkretan, stvarni i nehipotetički način, dotični zakonodavni proces", navodi se u presudi.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU