Ombudsmenka traži objašnjenje

Katar finansirao putovanja dužnosnicima EU

07.03.2023. 10:36 / Izvor: Agencije
EU

Ombudsmenka Evropske unije Emily O'Reilly zatražila je od Evropske komisije da objasni zašto je Katar platio nekoliko poslovnih putovanja direktora uprave za transport.

Ombudsmenka Evropske unije Emily O'Reilly zatražila je od Evropske komisije da objasni zašto je Katar platio nekoliko poslovnih putovanja direktora uprave za transport, navodi online magazin Politico.

Glavni direktor uprave Evropske komisije za mobilnost i transport (DG MOVE) Henrik Hololei letio je besplatno poslovnom klasom Qatar Airwaysa nekoliko puta u periodu od 2015. do 2021. godine, objavio je prošle sedmice Politico.

Informaciju je naknadno potvrdila i Evropska komisija.

U pismu objavljenom danas evropska ombudsmenka zatražila je od predsjednice EK Ursule von der Leyen informacije o takvim poslovnim putovanjima, upozorivši je na pojačanu osjetljivost javnosti nakon skandala s korupcijom u Evropskom parlamentu.

"Već sam u korespondenciji s vuropskim parlamentom napomenula da su takvi skandali poklon onima koji bi željeli naštetiti EU ili narušiti njen ugled", naglasila je O'Reilly.

Katar je finansirao putovanja dužnosnika Evropske komisije upravo u vrijeme pregovora s upravom EK o zračnom prometu, primijetila je ombudsmenka.

Komisija je saopćila da su putovanja odobrena zato što Hololei nije bio dio pregovaračkog tima pa nije utvrđen sukob interesa.

"Javnost možda neće htjeti vidjeti te nijanse budući da krajnju odgovornost za te pregovore snosi glavni direktor", upozorila je O'Reilly.

Evropska komisija je saopćila da preispituje već postojeće smjernice oko sukoba interesa.

O'Reilly želi da Evropska komisija do 3. juna odgovori na pitanja o transparentnosti i postupku odobrenja putovanja, a traži i informacije o svim putovanjima drugih EU dužnosnika koja su finansirana iz vanjskih izvora.

Vlasti u Belgiji pritvorile su dva zastupnika Evropskog parlamenta, a treći je zadržan u Italiji, zbog optužbe da su zajedno s drugim dužnosnicima povezanim s Evropskim parlamentom primali novac ipoklone od Katara kako bi uticali na donošenje određenih odluka. Katar i dalje negira bilo kakvu umiješanost. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU