Što brže

Von der Leyen: Želimo približiti zemlje zapadnog Balkana Evropskoj uniji

14.03.2023. 08:46 / Izvor: Fena
Ursula

Predsjednica je u okviru intervjua govorila i o temama predstojećih sastanaka Komisije planiranih za ovaj tjedan.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen ocijenila je da je sada ključni trenutak za postizanja dogovora između Srbije i Kosova i rješenje međusobnih pitanja jer je to vrlo važno za proces proširenja, ali i postizanja stabilnosti Europe.

Kazala je to Feni predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u intervjuu koji je organizirala Europska Redakcija (European Newsroom - ENR), naglašavajući da je rat u Ukrajini istaknuo stratešku važnost proširenja Europske unije.

"Poznato vam je da želimo približiti naše zemlje partnere sa zapadnog Balkana što je bliže i što brže je moguće Europskoj uniji", dodala je Von der Leyen.

Kada je u pitanju dijalog Srbije i Kosova, kaže da postoji plan Europske unije za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine "na stolu" zbog čega smatra da je sada trenutak da se razumije važnost postizanja dogovora za obje strane.

"Normalizacija tih odnosa je najvažnija i krucijalna je za sigurnost, stabilnost i prosperitet cijele regije. Nadam se zato da će uoči novih razgovora obje strane biti vrlo konstruktivne", stava je predsjednica Komisije.

Na pitanje hoće li biti posljedica ako dogovor ne bude postignut, Von der Leyen je kazala da je potrebno prvo pokušati pronaći rješenje, a onda pogledati rezultate.

Predsjednica je u okviru intervjua govorila i o temama predstojećih sastanaka Komisije planiranih za ovaj tjedan.

Naime, Europska komisija trebala bi danas objaviti prijedloge dva zakonodavna akta, jedan o industriji s nultom neto emisijom stakleničkih plinova, a drugi o ključnim sirovinama, koje su potrebne Uniji da bi dostigla cilj o nultoj neto emisiji do 2050. godine.

Kako je planirano rasporedom sjednica Komisije u četvrtak na sastanku u Bruxellesu, Komisija će objaviti prijedlog reforme tržišta električne energije i dugoročnu strategiju za konkurentnost ekonomije.

Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen kazala je da je u pitanju paket koji se fokusira na uvođenje čiste tehnologije kako bi se postigli ciljevi za smanjenje emisija štetnih plinova, dostizanje ciljeva iz sporazuma o klimatskim promjenama i sveukupnog smanjenja na štetnog utjecaja na životnu sredinu kroz podizanje stupnja energetske efikasnosti.

"To je rapidno rastuće tržište i očekuje se da će doživjeti trostruki rast u vrijednosti do 2030. godine i to je jedan fokus da donesemo zakone u tom smjeru, a drugi je da postignemo našu jedinstvenu konkurentnost", pojasnila je.

Paket koji će predstaviti, tvrdi Von der Leyen, će pokazati da je moguće smanjiti emisije i imati strategije jer postoji globalna potreba za zelenom energijom, a Europska unije želi ostati lider u toj oblasti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU