Zakonodavni prijedlog

EK predlaže pravila, želi olakšati pravo na popravak proizvoda

22.03.2023. 14:57 / Izvor: seebiz.eu
Mobitel

Europska komisija je u srijedu objavila zakonodavni prijedlog koji bi trebao olakšati popravak proizvoda ako je to isplativije od kupovine novog proizvoda.

Europska komisija je u srijedu objavila zakonodavni prijedlog koji bi trebao olakšati popravak proizvoda ako je to isplativije od kupovine novog proizvoda.

"Želimo pomoći potrošačima da popravljaju proizvode ako to žele i donose informiranije odluke te potaknuti proizvođače da omoguće popravak umjesto da beskrajno kupujemo nove proizvode koje mi, potrošači, ne trebamo", izjavila je potpredsjednica Komisije Vera Jourova.

Prijedlogom direktive o zajedničkim pravilima kojima se promiče popravak proizvoda, umjesto kupovanja novih, žele se osigurati uštede za potrošače i smanjenje količine otpada, čime se doprinosi ispunjavanju ciljeva Zelenog plana.

Komisija ističe da bi ovaj prijedlog trebao pridnijeti odustajanju od modela “uzmi-proizvedi-pokvari-baci”, koji se uvriježio posljednjih desetljeća jer potrošači nisu imali dovoljno poticaja da popravljaju pokvarene proizvode i radije su kupovali nove.

Prijedlog bi trebao osigurati popravak većeg broja proizvoda do isteka jamstva te jednostavniji i povoljniji popravak proizvoda koji se mogu popraviti (kao što su usisavači, a uskoro i tableti i pametni telefoni) nakon isteka jamstva i onih koji se pokvare tijekom uobičajene uporabe.

"Ovim se prijedlogom upotpunjuje niz mjera za pravo na popravak. Prvi je korak dizajnirati proizvode tako da se mogu popraviti, a zatim potrošačima pružiti informacije o održivim proizvodima dostupnima na tržištu", izjavio je povjerenik za pravosuđe Didier Reynders.

Nakon isteka jamstva potrošači se teško odlučuju za popravak jer je teško pronaći odgovarajuću uslugu po prihvatljivoj cijeni.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU