Kazneni zakon

EU oštro kritizira Dodika zbog kriminalizacije klevete

24.03.2023. 10:51 / Izvor: HINA
kleveta

Platforma Vijeća Europe za sigurnost novinara izrazila je zabrinutost.

Platforma Vijeća Europe za sigurnost novinara izrazila je zabrinutost povodom koraka koje su poduzele vlasti Republika Srpske ka usvajanju zakonskih izmjena kojim bi se kleveta i uvreda ponovo inkriminirale.

U priopćenju se podsjeća kako je Vlada Republike Srpske 2. ožujka usvojila sporni nacrt izmjena i dopuna Kaznenog zakona, uputivši ih u dalju proceduru.

“Republika Srpska dekriminalizirala je klevetu 2001. Dana 31. listopada 2022. predsjednik Milorad Dodik objavio je twit u kojem poziva ministra pravde Republike Srpske da pripremi nove i izmijeni postojeće zakone kako bi se kleveta i uvreda ponovo uvele kao krivično djelo. Prema trenutnom nacrtu, novi prekršaji “klevete”, “uvrede” i “otkrivanja osobnih i obiteljskih prilika” nosili bi novčane kazne do 100.000 KM u određenim okolnostima. Ako ih odobri Narodna skupština Republike Srpske, ova krivična djela ostavila bi širok raspon tumačenja sudovima pri ocjeni što to predstavlja klevetu ili uvredu i mogla bi omogućiti kazneni progon novinara koji izvještavaju o korupciji i drugim pitanjima od javnog interesa, kao i bilo koga tko javno piše na društvenim mrežama”, ističe se u priopćenju platforme.

Navodi se i kako je uslijedio prosvjed novinara i aktivista za ljudska prava 14. ožujka u Banjoj Luci, dok je trajala sjednica na čijem dnevnom redu su se našle ove izmjene zakoona.

“Novinsko izvještavanje postat će nemoguća misija, istraživačko novinarstvo će prestati postojati, a obični građani će se suočiti s prijetnjom kaznenog progona za svoj govor, čak i za ono što govore na privatnim skupovima, kazao je predsjednik udruge novinara iz Banja Luke Siniša Vukelić tijekom prosvjeda. Predsjednik Udruge “BH novinari” Marko Divković amandmane je nazvao “skokom od 50 godina u prošlost””, dodaje se u priopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU