Bivša sovjetska republika

Moldavija se nada nagovještaju do kraja godine o pokretanju pristupnih pregovora s EU

29.03.2023. 15:00 / Izvor: Fena
Moldavija

Moldavija se nada barem do kraja godine nagovještaju da pregovori o pristupanju EU mogu početi dok se bivša sovjetska republika utrkuje u provedbi reformi koje je predložio Bruxelles.

Moldavija se nada barem do kraja godine nagovještaju da pregovori o pristupanju EU mogu početi dok se bivša sovjetska republika utrkuje u provedbi reformi koje je predložio Bruxelles, izjavio je Reutersu ministar vanjskih poslova Nicu Popescu.

Reforma "ekstremno korumpiranog" pravosudnog sistema sada je glavni prioritet, tvrdi Popescu, jer se polovina preporuka Evropske komisije za Moldaviju fokusirala na taj sektor.

Zemlja od 2,5 miliona ljudi teško je pogođena posljedicama rata u susjednoj Ukrajini koji je doveo do porasta inflacije na više od 20 posto i izazvao nestanke struje nakon ruskih napada na ukrajinska energetska postrojenja.

Moldavija tvrdi da se također suočava s pokušajima Rusije da je destabilizira, što Moskva negira.

"Pristupanje Evropskoj uniji zemalja poput Moldavije i Ukrajine najbolji je i jedini način da se osigura da se naš dio Evrope vrati u stanje mira", kazao je Popescu tokom posjete Berlinu.

Također su od vitalnog značaja za stabilnost u Moldaviji infrastrukturni projekti poput interkonektora električne energije koji povezuje njenu električnu mrežu direktno sa susjednom članicom EU Rumunijom, zaobilazeći Ukrajinu, koji bi diverzificirao i stoga osigurao sigurnije napajanje električnom energijom.

Popescu je kazao da međunarodna politička i ekonomska podrška za takve projekte postoji, ali da su procedure za njihovu implementaciju previše spore. Rok za izgradnju interkonektora, koji se dijelom finansira sredstvima EU je 2026. godina,

"Mirnodopske procedure treba ponovo procijeniti jer ne živimo u mirnodopsko vrijeme. Evropa je pogođena ratom velikih razmjera - najvećim od Drugog svjetskog rata. Ne možemo primjenjivati istu brzinu i iste procedure", kazao je.

Popescu je rekao da je to jedno od glavnih pitanja o kojima je razgovarao sa zvaničnicima njemačke vlade.

"Hitno nam je potrebna elektroenergetska interkonekcija s Rumunijom, tako da za nas nije teoretski da li će procedura trajati jednu ili pet godina", rekao je on, napominjući da njegova zemlja također čeka odgovore o izgradnji druge interkonekcije.

Pored toga, Popescu je istaknuo kako činjenica da Evropska politička zajednica održava svoj drugi samit u Moldaviji u junu predstavlja snažan znak podrške.

Inicijativa, zamisao francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, osnovana je nakon ruske invazije na Ukrajinu, okupljajući na ravnopravnoj osnovi 27 država članica EU i 17 drugih evropskih zemalja.

"To je jasan znak moldavskom društvu, ali i kompletnoj regiji da je Moldavija bitna, da Moldavija nije sama", rekao je on, naglašavajući da je još prerano govoriti o konkretnim inicijativama koje bi se mogle dogovoriti.

Moldavija se, ipak, nada da će ubrzati mjere evropske integracije i osigurati da može imati koristi od inicijativa koje građani EU možda uzimaju zdravo za gotovo, poput besplatnog mobilnog roaminga i programa razmjene studenata Erasmus, rekao je on.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU