Pilot projekt

Njemačka ublažila plan legalizacije kanabisa nakon pregovora s Bruxellesom

12.04.2023. 13:31 / Izvor: Akta.ba
njemačka

Njemačka vlada u srijedu je ublažila planove za legalizaciju kanabisa, predstavljajući zakon koji bi omogućio privatni uzgoj i distribuciju putem neprofitnih grupa.

Njemačka vlada u srijedu je ublažila planove za legalizaciju kanabisa, predstavljajući zakon koji bi omogućio privatni uzgoj i distribuciju putem neprofitnih grupa, ali ne i široku prodaju droge u trgovinama.

Zakon također predviđa pilot projekt za mali broj licenciranih trgovina u nekim regijama kako bi se testirali učinci komercijalnog opskrbnog lanca kanabisa u rekreacione svrhe na javno zdravlje, zaštitu maloljetnika i crno tržište.

Nabavka i posjedovanje do 25 grama kanabisa u rekreacione svrhe za ličnu upotrebu također bi bilo legalno.

"Prijašnja politika kanabisa je propala. Sada moramo ići novim putevima", rekao je ministar zdravstva Karl Lauterbach, javlja Reuters.

Objava od srijede dolazi nakon što je Berlin održao razgovore s Evropskom komisijom o temeljnom dokumentu koji je njemačka vlada objavila u oktobru.

Ova objava dolazi nakon što je Berlin održao razgovore s Evropskom komisijom o temeljnom dokumentu koji je njemačka vlada objavila u oktobru.

Ministarstva uključena u izradu zakona - zdravstva, pravosuđa i poljoprivrede - nisu dala rokove za izradu plana.

Mnoge evropske zemlje, uključujući Njemačku, već su legalizovale kanabis u ograničene medicinske svrhe. Drugi su dekriminalizirali njegovu opću upotrebu, a nisu je učinili legalnom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU