Loše upravljanje

Evropska ombudsmanka kritikovala Evropsku komisiju zbog bavljenja duhanskom industrijom

18.04.2023. 12:32 / Izvor: Fena
Duhan

Evropska ombudsmanka donijela je prvobitni zaključak kako neuspjeh Evropske komisije da bude potpuno transparentna u vezi sa sastancima s duhanskom industrijom predstavlja loše upravljanje.

Evropska ombudsmanka donijela je prvobitni zaključak kako neuspjeh Evropske komisije da bude potpuno transparentna u vezi sa sastancima s duhanskom industrijom predstavlja loše upravljanje i zahtijeva odgovor u roku od tri mjeseca.

U pismu Komisiji objavljenom u utorak, ombudsmanka Emily O'Reilly podijelila je preliminarne zaključke iz istrage njenog tima o kontaktima izvršne vlasti EU-a s predstavnicima firmi koje promiču interese duhanskih kompšanija tokom 2020. i 2021., što je nastavak prethodne studije zaključene u 2016.

Ombudsmanka je tada preporučila da bi kompletna komisija trebala preuzeti proaktivnu politiku transparentnosti Glavne uprave za zdravlje i sigurnost hrane DG Sante. Osim poboljšanja u poreznoj i carinskoj jedinici, to se nije desilo, navodi se u pismu.

Takvu transparentnost zahtijeva Okvirna konvencija o kontroli duhana (FCTC) Svjetske zdravstvene organizacije, koja je osmišljena kako bi zaštitila sadašnje i buduće generacije od štetnih posljedica konzumacije duhana.

"Moj je preliminarni stav da nepostojanje pristupa kompletne komisije ispunjavanju obveza koje proizlaze iz FCTC predstavlja lošu administraciju", napisala je ombudsmanka.

Kontakti institucija EU-a s lobistima našli su se pod pojačanom pažnjom nakon skandala s gotovinom za uticaj koji je pogodio Evropski parlament, čija su dva člana optužena za korupciju i pranje novca u Belgiji.

Ombudsmanka je ustanovila manjkavosti u vođenju evidencije i manjkavost u vođenju i stavljanju na raspolaganje zapisnika sa svih sastanaka Komisije s predstavnicima duhanskih kompanija.

Također je postavila pitanje ograničavaju li službenici komisije svoje interakcije s duhanskom industrijom samo na one koji su bili "strogo neophodni".

O'Reilly je napisala da očekuje odgovor koji će biti objavljen na web stranici ombudsmana u roku od tri mjeseca.

Ombudsman ima snažnu moralnu moć, iako njegove preporuke nisu pravno obavezujuće, prenosi Reuters.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU