Dvoznamenkasti broj tvrtki

Dobavljači plina u Njemačkoj pod istragom zbog moguće zloupotrebe državne pomoći

16.05.2023. 08:24 / Izvor: HINA
dobavljači plina

Berlin je izdvojio 200 milijardi eura kako bi kompanijama i kućanstvima pomogao da se nose s rekordno visokim računima za struju i plin.

Njemački regulator izvijestio je u ponedjeljak da je pokrenuo istragu kako bi utvrdio je li skupina dobavljača plina podešavanjem cijena omogućila zloupotrebu cjenovnog limita i državne pomoći.

Berlin je izdvojio 200 milijardi eura kako bi kompanijama i kućanstvima pomogao da se nose s rekordno visokim računima za struju i plin.

Regulator za zaštitu tržišnog natjecanja sumnja da je skupina dobavljača plina podešavala cijene za krajnje potrošače koji su time stekli pravo na državnu pomoć, iako su cijene na tržištima u međuvremenu pale. 

"Propisi zabranjuju formiranje cijena za krajnje potrošače koje rezultira neopravdanim zahtjevima za državnom pomoći", upozorio je Bunderskalamt. 

"Opravdano sumnjamo da su cijene naplaćene krajnjim potrošačima možda objektivno neutemeljene i odlučili smo to rasvijetliti", rekao je u priopćenju čelnik regulatora za zaštitu tržišnog natjecanja Andreas Munt, najavivši provjere i u sektoru grijanja i struje.

"Iako se ne sumnja na sve, ubuduće ćemo redovno i sustavno pratiti sve podatke koje kompanije dostavljaju o nadoknadi troškova", dodao je Munt.

Regulator nije u priopćenju naveo imena dobavljača plina, rekavši tek da je pod povećalom "dvoznamenkasti broj tvrtki u plinskom sektoru".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU