Sveobuhvatan skup pravila na svijetu

EU odobrava prva sveobuhvatna kriptopravila na svijetu

17.05.2023. 11:30 / Izvor: Agencije
Kriptovalute

Pravila zahtijevaju od firmi koje žele izdavati, trgovati i štititi kriptoaktivu, tokeniziranu imovinu i stabilne coine u bloku 27 zemalja da dobiju licencu.

Države Evropske unije dale su odobrenje prvom sveobuhvatnom skupu pravila na svijetu za regulisanje kriptovaluta, stvarajući pritisak na zemlje poput Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država da, također, uvedu takva pravila.

Na sastanku ministara finansija Evropske unije odobrena su pravila koja su iznesena u Evropskom parlamentu, koji je dao svoje odobrenje u aprilu, prenosi Fena.

Regulisanje kriptovaluta postalo je hitnije za regulatore nakon kolapsa kripto berze FTX.

Sprečavanje zloupotreba

"Nedavni događaji potvrdili su hitnu potrebu za nametanje pravila koja će bolje zaštititi Evropljane koji su investirali u ovu imovinu i spriječiti zloupotrebu kripto industrije u svrhu pranja novca i finansiranja terorizma”, rekla je Elisabeth Svantesson, ministrica financija Švedske, koja predsjedava EU-om.

Pravila zahtijevaju od firmi koje žele izdavati, trgovati i štititi kriptoaktivu, tokeniziranu imovinu i stabilne coine u bloku 27 zemalja da dobiju licencu.

Kripto firme kažu da žele sigurnost u regulaciji, vršeći pritisak na zemlje da kopiraju pravila EU-a, a na regulatore da iznesu globalne norme za prekograničnu aktivnost.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU