ZAVRŠEN POLITIČKI DIJALOG

Evropska komisija će podržati daljnju reformu javne uprave u BiH

06.06.2023. 14:42 / Izvor: Fena
eu

Završen je politički dijalog na visokoj razini između Evropske unije (EU) i Bosne i Hercegovine o reformi javne uprave.

Završen je politički dijalog na visokoj razini između Evropske unije (EU) i Bosne i Hercegovine o reformi javne uprave.

Evropska komisija očekuje da vlasti u BiH u narednom razdoblju stave u fokus revidiranje postojećeg Akcijskog plana za reformu javne uprave, uspostavu funkcionalne koordinacijske strukture sa političkim tijelom za donošenje odluka, veće finansijsko vlasništvo i održivost reforme javne uprave te usklađivanje zakona o državnoj službi s načelom zasluge.

Kako je saopćeno iz Direkcija za evropske integracije BiH, Komisija je izrazila spremnost da podrži daljnju reformu javne uprave u BiH.

Upravljane javnim finansijama i funkcionalna javna uprava, izgradnja profesionalne državne službe i usklađivanje zakonodavstva o državnoj službi u BiH, bile su teme ovog političkog dijaloga u okviru šestog sastanka Posebne skupine za reformu javne uprave između EU i BiH, koji se održava danas u hibridnom formatu.

Političkim dijalogom uime BiH je predsjedavao ministar pravde BiH Davor Bunoza, a uime EU je kopredsjedavao Vassilis Maragos iz Europske komisije.

Evropska komisija je pozdravila usvajanje Strategije upravljanja javnim finansijama u BiH 2021 -2025., čime je napravljen iskorak u realizaciji prioriteta broj 14 iz Mišljenja i stvorena pretpostavka za korištenje budžetske podrške EU.

Izaslanstvo BiH se informiralo da je produžen rok važenja Strategijskog okvira za reformu javne uprave i Akcijskog plana do 2027. godine, čime je provedena preporuka iz Izvještaja Komisije o BiH za 2022. godinu.

Inače, šesti sastanak Posebne skupine za reformu javne uprave je prvi sastanak ovog tijela nakon što je BiH dobila status kandidatkinje krajem prošle godine, a treći na kojem se o reformi javne uprave, uz tehničku, govori i na političkoj razini. Ovo je prilika da se na ministarskoj i tehničkoj razini u fokus diskusije sa Evropskom komisijom stave aktivnosti vezane za realizaciju jednog od 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja i preporuka sa prethodnih sastanaka Posebne skupine, a što je od posebnog značaja sada kad je BiH država kandidatkinja i time odgovornost institucija u BiH još i veća.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU