Prijedlog EU

Stiže zakon o biljkama s uređenim genima?

05.07.2023. 12:25 / Izvor: Agroklub
Pšenica

Prijedlog novog EU zakona bit će predstavljen ove sedmice. Protiv njega je 400.000 građana potpisalo peticiju. Šta on donosi?

Prijedlog Evropske komisije da se legalizuju nove tehnologije za uređivanje gena u biljkama izazvao je mnoge polemike, izvještava Politico. Brisel ulazi u završnicu uvođenja novog zakona kojem se protive aktivisti za zaštitu životne sredine i mali poljoprivrednici, a predstavljen će biti ove sedmice. 

Novi zakon kuca na vrata

Komisija smatra da vrlo restriktivna regulativa EU, koja prethodi novijim tehnologijama, predstavlja velike prepreke za uzgoj genetski modifikovanih usjeva i omogućava zemljama EU da ih zabrane i nakon što se pokažu da su sigurni. Novi zakon ima za cilj da smanji birokratiju i omogući lakši pristup tržištu za biljke uzgajane "novim genomskim tehnikama" (NGT), kao što je CRISPR-Cas9, koje ciljaju specifične gene bez nužnog uvođenja genetskog materijala izvan genofonda oplemenjivača. 

Uređivanje genoma nije isto što i GMO: Uskoro ćemo jesti trešnje bez koštice, ukusniji špinat?

Multinacionalne kompanije, poput Bayera, Syngente i Corteve, nastupaju združeno i potpomažu donošenje ovakvog zakona. One već kontrolišu veliki dio sektora oplemenjivanja biljaka, kao i niz manjih kompanija, naučnika i grupa poljoprivrednika kao što je Copa-Cogeca. Tvrde da EU rizikuje da zaostane za ostatkom svijeta u korištenju novih usjeva s posebnim osobinama koje ih mogu učiniti hranljivijim, efikasnijim i bolje prilagođenim klimatskim promjenama.

400.000 građana EU neće novi GMO

Na drugoj strani su zelene političke stranke, grupe za zagovaranje zaštite životne sredine, organski i mali poljoprivrednici i više od 400.000 građana EU koji su potpisali peticiju protiv deregulacije onoga što nazivaju "novim GMO". Ističu da će pravila dodatno pooštriti pritisak nekolicine multinacionalnih kompanija, omogućavajući im da traže patente za usjeve koji su mogli biti dobiveni konvencionalnim metodama uzgoja, uz prijetnju običnoj i organskoj proizvodnji. Takođe, ističu da ostaje pitanje sigurnosti ovako dobivenih proizvoda, jer NGT postoji nešto više od jedne decenije.

Prema nacrtu koji je procurio, zemlje EU više neće moći zabraniti ovakav uzgoj.

Zakon još više pojednostavljuje pravila za podgrupu NGT usjeva koji se smatraju ekvivalentnim onima koji su dobiveni tradicionalnim tehnikama oplemenjivanja. Na nove biljke se neće primjenjivati obaveza označavanja hrane kao GMO i neće biti predmet procjene rizika od strane regulatora sigurnosti hrane.

Komisija će predstaviti predloženi zakon kao dio najnovijeg paketa mjera u okviru programa Zeleni dogovor o životnoj sredini i održivosti. To će uključivati novi zakon o zdravlju zemljišta, zakonodavstvo o sjemenu i drugom biljnom i šumskom reproduktivnom materijalu te revizije aspekata otpada od hrane i tekstila u Okvirnoj direktivi EU o otpadu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU