Važan resur

Rumunija od EU dobija 200 miliona eura da plati vlasnicima šuma da ne sijeku drveće

12.08.2023. 09:38 / Izvor: HINA
šume

U maju je grupa evroposlanika bila u Rumuniji kako bi ustanovila koliko je zemlja napredovala sa rešavanjem problema nelegalne sječe.

Evropska komisija odobrila je rumunsku šemu od 200 miliona eura za kompenzacije vlasnicima šuma koji ne posjeku drveće zbog ekoloških zehtjeva.

U okviru šeme, koja će se primenjvati do kraja 2027, pomoć će ići privatnim vlasnicima šuma u vidu direktnih subvencija, saopštila je Komisija koja je saglasnost dala na osnovu pravila o državnoj pomoći.

"Cilj šeme je da se zaustavi i preokrene trend gubitka biodiverziteta, unaprijede usluge u oblasti ekosistema i očuvaju staništa i pejzaži“, navela je Komisija u saopštenju.

Dodaje se da Komisija smatra da je "šema bila neophodna i odgovarajuća za podršku sektoru šumarstva“.

Briselski Politiko piše da je Rumunija pod pritiskom EU da suzbije nelegalnu sječu šume, što je problem s kojim se ta zemlja godinama bori.

Evropska komisija je 2020. pokrenula prekršajni postupak protiv Rumunije zato što nije zaštitila šume iz mreže zaštićenih područja EU Natura 2000 i zaustavila ilegalnu sječu drveća.

Uzastopne rumunske vlade uvodile su mjere za borbu protiv ilegalne sječe, uključujući sistem obaveznog praćenja i posebnu kancelariju tužilaštva i policije za organizovani kriminal u vezi sa sječom šume.

Grupe za zaštitu životne sredine ocenjuju da te mere nisu bilo dovoljno efikasne i kažu da se ilegalna sječa i dalje sprovodi u starim, zaštićenim šumama koje su veoma važne zbog uklanjanja ugljenika.

U maju je grupa evroposlanika bila u Rumuniji kako bi ustanovila koliko je zemlja napredovala sa rešavanjem problema nelegalne sječe. Njihov izvještaj se očekuje narednih mjeseci.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU