Transmisija kovida

ECDC: Korona se ponovo ubrzano širi u Evropi, a zemlje ne daju podatke o tome

08.09.2023. 08:56 / Izvor: FoNet
Covid

Transmisija kovida u Evropi posljednjih nedjelja je ubrzana, ali s obzirom da većina zemalja ne daje potpune podatke o tome, stručnjaci nisu u stanju da ocjene trenutnu situaciju.

Transmisija kovida u Evropi posljednjih nedjelja je ubrzana, ali s obzirom da većina zemalja ne daje potpune podatke o tome, stručnjaci nisu u stanju da ocjene trenutnu situaciju, saopštio je jučer Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

Podaci koje je objavio ECDC pokazuju porast broja slučajeva u posljednjem posmatranom periodu od 14 dana, koji je završen 27. avgusta, a ukazuje se i da je znatno smanjeno testiranje, prenosi Politiko.

Manjak podataka još je izraženiji kada su u pitanju hospitalizacije i smrtni slučajevi.

Samo trećina zemalja prijavila je podatke o prijemu u bolnicu ili na intenzivnu njegu, a oko polovina je prijavila podatke o smrtnim slučajevima od kovida, saopštio je ECDC.

Saopštenje je uslijedilo nakon upozorenja generalnog direktora Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedrosa Adhanoma Gebrejezusa da se broj prijema na intenzivnu njegu povećava u Evropi, ali je i on istakao da rade „na slijepo“, jer manje od četvrtine članica SZO prijavljuje smrtne slučajeve, a samo 20 zemalja pruža informacije o hospitalizacijama.

Današnji podaci ECDC pokazuju sporadična otkrivanja u EU podvarijante Omikrona BA.2.86, koja se pojavila posljednjih nedjelja zbog velike količine mutacija i mogla bi da zaobiđe imunološki odgovor ljudi.

BA.2.86 se veoma razlikuje od sojeva kovida koji trenutno cirkulišu, što izaziva zabrinutost zbog povećanog broja ponovnih infekcija, saopštio je ECDC.

Najnoviji podaci dolaze u trenutku kada sjeverna hemisfera ulazi u jeseni zimu, što je prethodnih godina prijetilo „trostrukom epidemijom“ – kovida, gripa i respiratornog sincicijalnog virusa (RSV).

Podaci koje je u srijedu objavila firma za zdravstvene analize Airfiniti, pokazuju, međutim, da se očekuje da će „trostruka epidemija“ biti manje ozbiljna nego prethodne godine, zbog toga što se vrhovi svake od njih neće preklapati.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU