Razne teme

Proširenje EU: "Punopravno članstvo završilo je s Hrvatskom?"

14.09.2023. 08:51 / Izvor: N1
EU

Šefica Europske komisije u govoru se bavila raznim temam.

Dopisnik Večernjeg lista iz Bruxellesa Tomislav Krasnec u N1 Newsnightu komentirao je govor predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen o stanju Unije 2023.

“Ne treba od ovakvih govora očekivati čuda, no u okvirima onoga što se očekuje od takvih govora i pogotovo u nekim teškim, ratnim vremenima, on je standardno dobar i važan”, smatra Krasnec.

Šefica Europske komisije u govoru se bavila raznim temama, no mnoge je najviše zanimalo što će reći o potencijalnom proširenju Europske unije.

“To je u Bruxellesu i u svim glavnim gradovima sada nekakva vrsta kategoričnog imperativa koji se mora dogoditi ili bar se nešto s politikom proširenja mora dogoditi, naravno zbog ruskog rata protiv Ukrajine. Ona nije rekla godinu i kada bi točno Ukrajina mogla pregovarati, ali je rekla da Europska unija može imati više od 30 članica i da je to nekakav zov povijesti na koji Europa mora odgovoriti i proširiti se do kraja”, kazala je.

Dopisnik ističe da je von der Leyen napomenula da svaka zemlja mora zaslužiti svoj datum za pregovore, što je, kaže, princip koji je vrijedio još od vremena pristupanja Hrvatske.

“Iz svake njezine izjave između redaka izvire ono što ćemo vjerojatno vidjeti u 10. i 11. mjesecu ove godine. Do kraja ove godine stvorit će se novi zamah, gdje će početak pregovora s Ukrajinom i Bosnom i Hercegovinom postati praktički nešto što se mora dogoditi zbog ovih događanja u svijetu”, kazuje gost N1 Newsnighta.

Međutim, Krasnec također izražava sumnju da će nove članice koje se eventualno pridruže EU-u u njega ući sa smanjenim pravima.

“No čak i ako se proširenje dogodi 2030., te zemlje članice koje će ući u u Europsku uniju, ne vjerujem da će ući onako kako je Hrvatska ušla, da ima sva prava, nego će vjerojatno biti neko članstvo na kapalju. Klasično punopravno članstvo u EU-u vrlo vjerojatno je završilo s Hrvatskom, barem na neko dulje vrijeme”, zaključuje u razgovoru za N1.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU