vlast se mora angažovati

Vanjskopolitički odbor EP-a: Još jedna godina stagnacije na putu Crne Gore u EU

21.09.2023. 13:30 / Izvor: HINA
crna gora

Prošla je godina bila godina stagnacije Crne Gore na putu pridruživanja Europskoj uniji.

Prošla je godina bila godina stagnacije Crne Gore na putu pridruživanja Europskoj uniji, ocjenjuje se u prijedlogu godišnjeg izvješća Europskog parlamenta o napretku Crne Gore koji je pripremio hrvatski eurozastupnik Tonino Picula.

“Ovim Izvješćem, posljednjim u ovom mandatu, uspjeli smo našim stajalištima pokriti jednu dinamičnu godinu koja je za Crnu Goru, nažalost, nasuprot silnim unutarnjim političkim previranjima, bila još jedna godina stagnacije na europskom putu. Očekujemo što skorije formiranje proeuropske Vlade koja će jasno i nedvosmisleno podržavati europske politike i vrijednosti, u skladu s očekivanjima značajne većine svojih građana”, istaknuo je Tonino Picula povodom usvajanja njegovog prijedloga Izvješća na sjednici Odbora za vanjsku politiku, navodi se u priopćenju ureda zastupnika. 

Prijedlog, koji će se naći na dnevnom redu plenarne sjednice EP-a, izglasan je u srijedu s 51 glasom članova odbora za i tri glasa protiv i osam suzdržanih. 

Piculino izvješće također skreće pozornost na sve veću zabrinutost Europskog parlamenta zbog vanjskog uplitanja, naglašavajući potrebu da Crna Gora bude oprezna protiv kampanja dezinformiranja i utjecaja stranih sila. 

“Za širu europsku zajednicu, a posebno za Republiku Hrvatsku, postojan napredak Crne Gore nije samo pitanje pristupanja jedne nacije; radi se o osiguravanju dugoročne stabilnosti, prosperiteta i demokratskog integriteta cijele naše regije”, rekao je Picula (SDP/S&D) nakon glasanja.

Samo izvješće još jednom potvrđuje da proces proširenja EU-a primarno ovisi o spremnosti zemalja kandidatkinja i angažmanu njihovih političkih lidera. Izražava zabrinutost zbog evidentne stagnacije Crne Gore u pristupnim pregovorima s EU. Poziva crnogorske vlasti da se angažiraju na europskom putu i naglašava važnost političke stabilnosti i reformi. Crnu Goru se pohvaljuje zbog podrške Ukrajini, ali izražava i zabrinutost zbog povećane ruske prisutnosti, uključujući oligarhe. Osvrće se na uplitanje stranih sila, posebno Rusije, u unutarnje poslove Crne Gore i poziva na jačanje otpornosti prema dezinformacijama.

Zastupnici su također izrazili zabrinutost zbog sporazuma s Srpskom pravoslavnom crkvom i pokušaja promocije Rusije kao zaštitnika. Pozdravljena je odluka o prekidu programa dodjele državljanstava stranim ulagačima.

Crnu Goru se potiče da uspostavi učinkovit pravni okvir borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala te izražava zabrinutost zbog mogućeg utjecaja organiziranog kriminala na politiku, ali i pohvaljuje dosadašnje napore u borbi protiv organiziranog kriminala u Crnoj Gori kroz privođenja ključnih osoba iz kriminalnog miljea.

Izvješće naglašava važnost poštovanja prava nacionalnih manjina i potrebu za jačanjem institucionalnih i zakonodavnih okvira za njihovu zaštitu, te izražava zabrinutost zastupnika u EP-u zbog diskriminacije ranjivih skupina i potiče zaštitu LGBTIQ+ prava, te ističe važnost zaštite prava žena, borbe protiv rodno utemeljenog nasilja i seksizma.

Pohvaljuje Crnu Goru zbog regionalne suradnje i potiče jačanje veza s EU i susjednim zemljama, te u isto vrijeme Crnu Goru poziva da se pridržava odredbi o nasljeđivanju bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, kao i da rješava bilateralne sporove sa susjedima, uključujući neriješena granična pitanja, stoji u priopćenju.

Izvješće potiče Crnu Goru na energetsku tranziciju u skladu s Pariškim sporazumima i ciljevima EU-a za dekarbonizaciju, te naglašava potrebu da sve nove investicije u infrastrukturu budu u skladu s normama EU-a o procjeni utjecaja na okoliš.

Zovko od Crne Gore tražila pristup arhivama UDBA-e i KOS-a

Željana Zovko, HDZ-ova eurozastupnica i potpredsjednica Odbora EP-a za vanjske poslove, pozdravila je izglasavanje izvješća izrazivši zadovoljstvo što je u konačni tekst uključen njezin amandman kojim poziva na otvaranje arhiva UDBA-e i KOS-a, priopćio je ured zastupnice.

Zovko se u amandmanima dotaknula i bilateralnih odnosa Hrvatske i Crne Gore kao dviju prijateljskih zemalja i NATO saveznica. "Hrvatska je spremna raditi na poboljšanju bilateralnih odnosa ali je nužno riješiti otvorena pitanja između dvije zemlje. To se prvenstveno tiče pitanja poštivanja jezika, kulturne baštine i tradicije hrvatske zajednice u Boki Kotorskoj te odredbi o sukcesiji bivše SFRJ, pogotovo u slučaju broda Jadran“, istaknula je Zovko, navodi se u priopćenju.

Dodala je kako Crna Gora mora uhvatiti pozitivan ritam koji je izgubila radi političke nestabilnosti u proteklih nekoliko godina. "Pozdravljam održane predsjedničke i parlamentarne izbore u zemlji. Crnoj Gori je sada potrebna snažna proeuropska vlada koja će nastaviti reformski proces i napredovati na svom europskom putu“, istaknula je Zovko i dodala da je u amandmanima naglasila da je prvenstveno potrebno uložiti dodatne napore u rad na poglavljima vezanima za pravosuđe, vladavinu prava, temeljna prava i slobodu medija. Zovko je također pozdravila to što je Crna Gora nedvosmisleno osudila rusku invaziju na Ukrajinu, te usvojila europski režim sankcija, pritom upozorivši da još uvijek postoji rizik od sve većeg utjecaja i uplitanja drugih stranih aktera u zemlji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU