Predsjednica Europskog parlamenta

Europska unija nije potpuna bez regije zapadnog Balkana

04.10.2023. 09:56 / Izvor: Fena
eu

Ona smatra da Europska unija nije potpuna bez regije zapadnog Balkana te da je proširenje najmoćniji geopolitički alat Europske unije.

Europska budućnost zapadnog Balkana je imperativ kao geostrateško ulaganje u stabilnu, snažnu i ponovno ujedinjenu Europu utemeljenu na zajedničkim vrijednostima – rekla je u izjavi za Fenu predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola.

Ona smatra da Europska unija nije potpuna bez regije zapadnog Balkana te da je proširenje najmoćniji geopolitički alat Europske unije.

Kako je navela, proširenje je strateška, dugoročna geopolitička investicija u europski mir, sigurnost, stabilnost i prosperitet, a to je situacija u kojoj svi dobivaju.

"Transformativni učinak proširenja je neosporan. Potencijal članstva u EU daje značajan poticaj za promjene koje su neophodne za poboljšanje upravljanja, jačanje vladavine prava, promicanje slobode medija i stvaranje odgovarajuće klime za procvat civilnog društva", rekla je Metsola.

Naglasila je da je rat u Ukrajini imao popratnu posljedicu ubrzanja procesa proširenja te se nije složila s mišljenjima da ne postoji jasna politička volja Europske unije da se proširi na zapadni Balkan.

"Ne slažem se da postoji nedostatak jasne političke volje. Ovo je proces, a kandidatura ovisi o reformskom napretku zemlje. Radujemo se što će Europska komisija predstaviti Listopadski paket proširenja. No, stav Europskog parlamenta je jasan - ako se ispune preduvjeti, treba započeti pregovore o članstvu u EU", navela je ona.

Govoreći o sigurnosnim izazovima u zemljama zapadnog Balkana, a s obzirom na stalna politička previranja, predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola rekla je da ono što se događa na Balkanu utječe na cijeli kontinent.

"Prvi i najvažniji prioritet je deeskalacija i stabilizacija sigurnosti na tom području. Dva su nedavna zabrinjavajuća događaja, odnosno napad 24. rujna i otkriće ogromnog skladišta oružja na sjeveru Kosova. Također smo primijetili gomilanje srpske vojske na administrativnoj granici, što je zabrinjavajuće i mora se odmah zaustaviti", istaknula je ona.

Kako naglašava, na europskom kontinentu nema mjesta za gomilanje oružja i sigurnosnih snaga.

"Napori Europske unije usmjereni su na sve aktere, s obje strane, kako bi doprinijeli deeskalaciji krize. Dijalog Beograda i Prištine je važan i EU je vrlo aktivna u njemu", ističe ona.

Roberta Metsola govorila je za Fenu i o migrantskoj krizi koja prijeti stabilnosti, a gdje je posebno u fokusu Bosna i Hercegovina koja se sama ne može nositi s dijelom izazova.

Ona ističe da upravljanje migracijama ostaje zajednički izazov i dužnost koju će EU i zapadni Balkan morati zajednički rješavati.

"S gotovo 170 milijuna eura bilateralne i regionalne pomoći već isporučene u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA III), Europska unija je značajno povećala svoju financijsku potporu regiji. Cijenimo trud i duh suradnje partnera, međutim, potrebne su dugoročne i pojačane mjere za rješavanje problema nezakonitih migracija preko zapadnobalkanske rute, posebno u borbi protiv krijumčarenja migranata i trgovine ljudima", smatra ona.

Na kraju je rekla da je Europska unija i dalje predana pružanju političke i financijske pomoći regiji.

"Značajna financijska potpora Europske unije putem specijaliziranih programa omogućit će partnerima da poboljšaju sustave azila i prihvata, pojačaju zaštitu granica, bore se protiv krijumčarskih mreža i organiziranih kriminalnih skupina te povećaju povratak sa zapadnog Balkana u njihove zemlje podrijetla", zaključila je predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU