Ponovno oživljavanje kopnenih i vodenih staništa

EU postigla dogovor o spornom zakonu o obnovi prirode

10.11.2023. 13:27 / Izvor: Akta.ba
EU

Evropski parlament i zemlje članice EU-a postigle su u četvrtak dogovor o ključnom prijedlogu zakona o bioraznolikosti.

Evropski parlament i zemlje članice EU-a postigle su u četvrtak dogovor o ključnom prijedlogu zakona o bioraznolikosti čiji je cilj ponovno oživljavanje kopnenih i vodenih staništa EU-a.

Zakon će prisiliti zemlje EU-a da uvedu mjere za obnovu najmanje 20 posto kopna EU-a i 20 posto mora EU-a do 2030. godine, navodi se u izjavi Vijeća koje predstavlja 27 država članica.

Najveća grupacija u parlamentu, konzervativna Evropska pučka stranka (EPP), ranije ove godine pokušala je odbaciti tekst.

Dok su zakonodavci EU-a pozdravili sporazum postignut prije ponoći nakon višesatnih razgovora koji su započeli u četvrtak poslijepodne, neki su kritičari ukazali na razvodnjene elemente.

"Možemo biti ponosni na ovaj historijski rezultat koji postavlja ambiciozna i provediva pravila za sve", napisao je na društvenim mrežama Pascal Canfin, čelnik parlamentarnog odbora za okoliš, javlja France 24.

Španska ministrica za ekološku tranziciju Teresa Ribera Rodriguez rekla je da je "ponosna" na zakon, "prvi takve vrste".

"To će nam pomoći da ponovo izgradimo zdrave razine bioraznolikosti u državama članicama i sačuvamo prirodu za buduće generacije, dok se borimo protiv klimatskih promjena", rekla je.

Evropska komisija, izvršni ogranak EU-a, prošle je godine predložila zakon koji ima za cilj oživjeti degradirane ekosisteme jačanjem šumskih područja, morskih staništa i povećanjem povezanosti rijeka.

Podaci EU pokazuju da je više od 80 posto evropskih staništa u lošem stanju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU