Teško pronalaze radnike

EU predlaže platformu za lakše pronalaženje radnika iz "trećih zemalja"

16.11.2023. 08:37 / Izvor: Agencije
Radnici

Evropska komisija je predstavila prvi okvir na nivou Evropske unije za organiziranu mobilnost radne snage iz trećih zemalja.

Evropska komisija je predstavila prvi okvir na nivou Evropske unije za organiziranu mobilnost radne snage iz trećih zemalja, u cilju smanjenja kritičnog nedostatka radnika.

Poslodavci teško pronalaze radnike u EU, a tri četvrtine malih i srednjih preduzeća u EU ne uspijeva pronaći radnike koji su im potrebni, prenosi Hina.

Unija je zacrtala cilj da do 2030. godine ima 20 miliona stručnjaka u sektoru informaciono-komunikacijskih tehnologija (IKT), a trenutno ih ima samo devet miliona. Dakle, nedostaje 11 miliona ljudi.

“Zbog toga je početna tačka za ovu raspravu: ‘Brisel, imamo problem'”, izjavio je Margaritis Schinas, potpredsjednik EK-a za promociju evropskog načina života.

Komisija ističe da će se do kraja desetljeća, zbog demografskih promjena pogoršati stanje na tržištu rada. Broj radno sposobnog stanovništva u EU smanjit će se s 265 miliona 2022. na 258 miliona 2030. godine.

Nedostatak radne snage može ugroziti zelenu i digitalnu tranziciju, umanjiti konkurentnost EU-a i oslabiti javne usluge u područjima u kojima već nedostaje radnika, kao što su zdravstvena zaštita i dugotrajna skrb.

Prijedlog uključuje uspostavu nove EU baze za povezivanje poslodavaca u Uniji s tražiteljima zaposlenja iz trećih zemalja te mjere za priznavanje kvalifikacija i mobilnosti učenika.

Iako se problem nedostatka radne snage u EU prije svega nastoji riješiti kroz usavršavanje, prekvalifikaciju i korištenje neiskorištenog potencijala domaće radne snage, uvoz radne snage je neizbježan.

Tri su glavna elementa novog prijedloga. Prvi je baza talenata, koja treba olakšati zapošljavanja iz trećih zemalja, drugi je lakše i brže priznavanje kvalifikacija stečenih u trećim zemljama, a treći element je mobilnost u svrhu učenja.

O prijedlogu o bazi talenata konačnu odluku donose Vijeće EU-a i Evropski parlament, a ostala dva elementa preporuke su zemljama članicama.

Baza talenata je prva takva platforma na nivou EU-a koja bi trebala olakšati i ubrzati međunarodno zapošljavanje kako bi poslodavci lakše pristupili većem broju kvalificirane radne snage i talenata.

Učešće u bazi talenata EU-a bit će dobrovoljno za države članice.

Olakšavanje priznavanja kvalifikacija i vrednovanja vještina stečenih u trećim zemljama ključno je važno za poslodavce koji traže kvalificirane radnike i državljane trećih zemalja koji traže pristup tržištu rada EU-a te njihovu integraciju u društvo zemlje domaćina.

To može olakšati i mobilnost državljana trećih zemalja na jedinstvenom tržištu EU-a, navodi Komisija.

Preporukom “Evropa u pokretu – prilike za mobilnost u svrhu učenja za sve” nastoji se potaknuti mobilnost u svim područjima obrazovanja i osposobljavanja.

Komisija predlaže da se sa sadašnjih 20 posto poveća na 25 posto mobilnost među visokoobrazovanim osobama, a među polaznicima strukovnog obrazovanja i osposobljavanja na najmanje 15 posto.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU