Vlada uvela kočnice

Njemačka će ukinuti subvencionirane cijene energije

27.11.2023. 09:06 / Izvor: seebiz.eu
električna energija

Njemački fond za ekonomsku stabilizaciju, koji je pomagao potrošačima s višim troškovima energije, bit će zatvoren do kraja decembra.

Njemački fond za ekonomsku stabilizaciju (WSF), koji je pomagao potrošačima s višim troškovima energije, bit će zatvoren do kraja decembra, rekao je ministar finansija Christian Lindner za Deutschlandfunk.

"To znači da iduće godine iz njega više neće biti plaćanja. Istječu kočnice cijena struje i plina. One će također morati biti ukinute 31. decembra", dodao je Lindner.

Vlada se otima za sredstva jer ju je odluka Ustavnog suda od prošle sedmice, kojom su poništeni proračunski planovi koalicije zatekla nespremnom.

Sudska odluka ostavila je rupu u saveznom proračunu od 60 milijardi eura (66 milijardi dolara).

Sud je presudio da stroga pravila o dugu u Njemačkoj ne dopuštaju vladi da novac koji je izvorno posudio tokom pandemije koronavirusa, kada su ograničenja duga suspendirana u hitnim slučajevima, prenamijeni za klimatske promjene.

Do kraja oktobra iz fonda je osigurano 31,2 milijarde eura, uključujući 11,1 milijardu eura za kočnicu cijena plina i 11,6 milijardi eura za kočnicu cijena električne energije, plus 4,8 milijardi eura za hitnu pomoć za prirodni plin i 3,7 milijardi eura za subvencije za mrežne naknade.

Upitan na radiju hoće li država uskočiti u pokrivanje visokih cijena plina u idućoj godini, Lindner je rekao: "To nije za očekivati. Na takva se pitanja mora odgovoriti kada se pojave u stvarnosti."

"Ne treba pretpostaviti da ćemo početkom iduće godine imati izvanrednu situaciju s električnom energijom, plinom i ekonomskom održivošću. Stoga se može pretpostaviti da nema opravdanja za izvanredno stanje. Da je drugačije, odluke bi bile da se tada napravi", rekao je.

Savez njemačkih potrošačkih organizacija (vzbv) kritizirao je odluku rekavši da "trenutni haos oko saveznog proračuna" ne bi trebao ići na štetu potrošača.

"Privatna kućanstva će se stoga suočiti sa znatno višim cijenama", rekla je predsjednica Ramona Pop vzbv.

Vlada je uvela kočnice cijena u martu 2023. i primijenila ih retroaktivno na januar i februar.

Cilj je bio spriječiti da potrošači budu preopterećeni skokom cijena energije kao rezultat ruske sveobuhvatne invazije na Ukrajinu i očekivanog porasta cijena energije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU