Evropski parlament

Novac iz budžeta zloupotrijebilo 140 europoslanika

29.11.2023. 14:12 / Izvor: Dnevni evropski servis
EU

Gotovo 140 poslanika EU parlamenta zloupotrebilo je novac koji su dobili a koji je bio namjenjen za plate njihovih parlamentarnih pomoćnika i osoblja.

Gotovo 140 poslanika Evropskog parlamenta zloupotrebilo je novac koji su dobili a koji je bio namjenjen za plate njihovih parlamentarnih pomoćnika i osoblja, pokazuje najnoviji izveštaj platforme za istraživačko novinarstvo Follow the Money.

Zloupotreba fondova koji europoslanicima stoje na raspolaganju, a koje finansiraju poreski obveznici u Evropskoj uniji, problem je koji se češće pojavljivao u proteklih deset godina.

Broj od 140 govori da je za tako nešto osumnjičen gotovo svaki peti europski poslanik, u parlamentu u kojem ih ukupno ima 705.

Pažnju javnosti najviše su privukle istrage protiv bivših poslanika, liderke francuske krajnje desnice Marin Le Pen, bivšeg lidera britanske evroskeptične stranke UKIP Najdžela Faraža i prošlogodišnja istraga protiv tadašnje potpredsednice parlamenta, grčke socijaldemokratkinje Eve Kaili.

Svi su se oni našli pod istragom zbog sumnje da su zloupotrebili sredstva koja ima stoje na raspolaganju da palćaju svoje asistente.

Međutim, osim javne osude, niko od njih nije trpio ozbiljnije posledice.

Za Le Pen je ustanovljeno da je novcem iz budžeta EP kraljevski nagrađivala svoje telohranitelje i plaćala šefa kabineta u Parizu, koji nije imao veze sa parlamentom, slično bilo i sa Faražom, dok je Eva Kaili optužena zbog korupcije kako bi lobirala za Katar.

A pored njih novac iz budžeta EP su zloupotrebile i desetine drugih evropskih poslanika, pokazuju podaci do kojih su došli Follow the Money i nemački dnevnik Velt.

Prema jednom pismu u koji su platforma i dnevnik imali uvid, poslanici naprosto mogu da izbegnu istragu tako što će vratiti novac.

U pismu, koje parlament upućuje poslanicima koji su osumnjičeni za nenamensko trošenje parlamentarnog budžeta, njima se ostavlja rok od mesec dana da vrate novac.

Ako novac ne vrate u tom roku, generalni sekretar EP može da pokrene postupak prinudnog izvršenja, što je Nijemac Klaus Vele, koji je funkciju obavljao do kraja 2022. učinio u 30 slučajeva protiv 20 poslanika.

Podaci pokazuju da je između 2019. i 2022. godine 108 poslanika vratilo ukupno više od dva miliona eura.

Parlament, međutim, i dalje čeka na refundaciju 1,44 miliona eura od još 31 poslanika osumnjičenog za zloupotrebu.

U tom periodu parlament je primio 155 refundacija, što znači da su neki poslanici u više navrata morali da vraćaju novac.

Evropski parlament odbio je da odgovori u kojoj mjeri se bori protiv tog problema, ali je naveo da je dužan da "bez nepotrebnog odlaganja" prijavi svaki slučaj potencijalnog krivičnog djela Kancelariji evropskog tužioca (EPPO).

Ipak, tokom prve dvije godine aktivnosti EPPO, 2021. i 2022. godine, prijavljen je samo jedan slučaj potencijalnog izvršenja krivičnog djela.

To, kako se navodi, rađa ozbiljne sumnje koliko se Evropski parlament ozbiljno hvata ukoštac sa problemom.

Portal se ograđuje da nije obavezno svaka sumnja u zloupotrebu novca povezana sa nekim kriminalnim ponašanjem ili moralno neprihvatljivim ponašanjem.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU