EVROPSKA KOMISIJA

Von der Leyen predložila olakšice za prekogranične vojne projekte EU

01.12.2023. 08:36 / Izvor: Agencije
von der leyen

Zemlja koja ulaže u prekogranične vojne projekte EU trebalo bi da dobije više vremena da smanji svoj javni dug na osnovu fiskalnih pravila EU.

Zemlja koja ulaže u prekogranične vojne projekte EU trebalo bi da dobije više vremena da smanji svoj javni dug na osnovu fiskalnih pravila EU, kazala je u četvrtak čelnica Evropske komisije.

Fiskalna pravila su u reviziji i takva promjena bi išla dalje od onoga što je do sada dogovoreno između vlada država članica, koje samo žele da vojnim izdacima dodijele status "relevantnog faktora" kada komisija ocijeni da li je budžetski deficit u granicama pravila EU.

Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen izjavila je na godišnjoj konferenciji Evropske vojne agencije da bi, ako se takvo pravilo uvede u dužničke i fiskalne zakone EU, moglo biti velika promjena za vojnu i industrijsku politiku 27 zemalja EU.

O fiskalnim pravilima EU, koja ograničavaju državno zaduživanje, raspravljaju ministri finansija u Vijeću EU. Kada postignu dogovor, moraće da dobiju odobrenje Evropskog parlamenta.

"U Vijeću sada postoji široka podrška razmatranju povećanja izdataka za vojsku kao relevantnog faktora pri procjeni da li država članica ima prekomjerni deficit", kazala je von der Leyen.

"Postoji prostor za daljnje ciljane i vremenski ograničene prilagodbe - kako bi se smanjili potrebni kratkoročni fiskalni napori za države članice koje istovremeno povećavaju svoju potrošnju na vojsku. To bi moglo biti posebno relevantno za ulaganja u identificirane kritične praznine u sposobnostima", rekla je ona.

Investicije bi morale biti usklađene među evropskim zemljama i "to bi stvorilo poseban podsticaj za prekogranične projekte u Evropi - rekla je ona.

Potrošnja na vojsku sada je uglavnom nacionalna stvar, ali ruska invazija na Ukrajinu 2022. dovela je u prvi plan rasprave o koristima zajedničke nabavke i proizvodnje vojnog materijala za jačanje proizvodnih kapaciteta.

Von der Leyen je rekla da bi opcija fiskalnih pravila EU koja daju više vremena za fiskalnu konsolidaciju onima koji troše na ovojsku mogla biti dodata konačnom okviru tokom pregovora s Evropskim parlamentom.

"Ako je prihvatljivo, suzakonodavci bi mogli razmotriti ove prijedloge dok finaliziraju trenutne prijedloge. Ovo bi moglo biti promjena u vojnoj politici unije i njene odbrambene industrijske politike u ovim izuzetnim vremenima", kazala je ona, prenosi Reuters.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU