Sporazum sa FRONTEX-om

Bosna i Hercegovina jedina u regionu nije dio evropske kolektivne bezbjednosti

07.12.2023. 08:40 / Izvor: BHRT
bezbjednost

Ministar vanjskih poslova BiH uvjeren je da će Bosna i Hercegovna do marta ispuniti potrebne uslove za otvaranje pregovora za ulazak u Evropsku uniju.

Bosna i Hercegovina je jedina zemlja u regionu koja nije dio evropske kolektivne bezbjednosti. Neprihvatanje Prijedloga odluke o formiranju tima za pregovore sa FRONTEX-om za ministra bezbjednosti BiH je licemjerstvo i neodgovorna politika bošnjačkih ministara koji, kako kaže, zaustavljaju evropski put Bosne i Hercegovine.

"Oni nijedan primjer nečega što im se ne sviđa u prijedlogu teksta okvira za pregovore nisu zvanično dostavili. Tekst je usavršen prije mjesec dana i prilikom usaglašavanja prisustvovali su i predstavnici institucija gdje sjede ljudi koji su nalogodavci i nadređeni koji glasaju protiv Frontexa", rekao je Nenad Nešić, ministar sigurnosti BiH.

Ministar vanjskih poslova BiH uvjeren je da će Bosna i Hercegovna do marta ispuniti potrebne uslove za otvaranje pregovora za ulazak u Evropsku uniju.

"Kada bismo spriječili pranje novca, sukob interesa, državnog koordinatora, ako riješimo FRONTEX, jedna je tu začkoljica ko kome može dati saglasnost. To je 4-5 stvari i ja sam optimista da možemo dobiti formalnu odluku o otvaranju pregovora", kazao je Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH.

SNSD-ovi poslanici u Parlamentu BiH su mišljenja da je prijedlog Sporazuma sa FRONTEX-om u skladu sa Ustavom i Dejtonskim sporazumom. S druge strane, bošnjačkim ministrima i poslanicima sporna je tačka tri sporazuma o vidljivosti entiteta. HDZ-ov delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Zdenko Ćosić smatra da ima prostora za deblokadu pregovora sa FRONTEX-om jer, kako kaže, niko ne može samovoljno dati saglasnost u ime BiH ni na jednom nivou.

"Potpuno je jasno da u sektoru bezbjednosti ubjedljivo najveću nadležnost imaju entiteti i u tom smislu je jasno da se MUP Republike Srpske mora pitati u segmentu koji je nadležnost MUP-a", rekao je Radovan Kovačević, zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost PSBiH.

"Uvjetno bi bilo davanje saglasnosti entiteta državi BiH, što ni ministrima a ni meni nije prihvatljivo za prihvatanje takvog sporazuma, jer je riječ o sporazumu između država, a ne entiteta", rekao je Nihad Omerović, zastupnik u ZD PSBiH (NiP).

Bosna i Heregovina može puno toga izgubiti ukoliko se ne postigne dogovor za sporazum sa FRONTEX-om. Prije svega, bezbjednosne strukture kada su u pitanju kontrole migranata, mišljenja su stručnjaci za bezbjednost.

"To je pitanje koje bi profesionalno smanjilo izazove, rizike, prijetnje po bezbjednost i stabilnost i obezbijedilo kontrolu cjelokupne teritorije", kazao je Duško Vejinović, profesor na Fakultetu bezbjednosnih nauka Banja Luka

"Njihova misija je primarno takva da zemlje koje su u ili izvan okvira Evropske unije što bolje pripreme za takve vrste potencijalnog ugrožavanja sigurnosti. Tu imaju fondovi koji su spremni, kako za tehničku opremljenost tako i za edukacijski dio seminara", rekao je Nedžat Ahatović, stručnjak za sigurnost.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas bi na sjednici trebao razmatrati Nacrt osnova za vođenje pregovora i zaključivanje Sporazuma između BiH i Evropske unije o operativnim aktivnostima koje provodi Agencija za Evropsku graničnu i obalsku stražu u Bosni i Hercegovini, čiji je predlagač Ministarstvo sigurnosti BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU