U Pekingu

Čelnici Evropske unije se sastali sa Xijem, trgovina u fokusu razgovora

07.12.2023. 10:53 / Izvor: Agencije
EU

Čelnici Evropske unije susreli su se u četvrtak u Pekingu s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom kako bi razgovarali.

Čelnici Evropske unije susreli su se u četvrtak u Pekingu s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom kako bi razgovarali o pitanjima od neravnoteže u trgovini dvije strane do Ukrajine.

Xi je pozvao Uniju da sarađuje s Kinom, kako bi se osigurala globalna stabilnost, povećalo međusobno političko povjerenje i “uklonile sve vrste uplitanja” u bilateralne odnose, prenose državni mediji.

“Kina i Unija trebaju biti partneri u obostrano korisnoj saradnji i kontinuirano jačati političko međusobno povjerenje”, rekao je on predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu i predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen.

Xi je dodao da bi Unija trebala “otkloniti sve vrste uplitanja” u bilateralne odnose, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Von der Leyen, Michel i visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell tokom jednodnevne posjete sastat će se i s kineskim premijerom Li Qiangom.

Bit će to njihova posljednja prilika za direktne razgovore s najvišim kineskim dužnosnicima prije nego što iduće godine počnu izbori za Evropski parlament, što će izazvati promjene u vodstvu bloka.

Obje strane nastojale su umanjiti očekivanja uoči samita.

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi upozorio je u ponedjeljak diplomate iz zemalja članica EU-a sa sjedištem u Pekingu da bi Evropa trebala izabrati “mir i stabilnost”, umjesto “novog hladnog rata”.

Evropski dužnosnik najavio je novinarima u Briselu ranije ove sedmice da “neće biti nijednog vanrednog rezultata kao krune samita” i dodao da neće biti zajedničke izjave.

U još jednom udarcu odnosima EU-a i Kine, država članica Italija službeno je obavijestila Kinu proteklih dana da napušta inicijativu Pojas i put koju zagovara Xi.

Niz evropskih komesara posjetilo je Peking od kako je Kina ove godine ukinula ograničenja putovanja zbog pandemije korona virusa, uključujući šefove Unije za trgovinu i klimu, ali malo je napretka postignuto u vezi s ključnim problemima u odnosima.

Unija želi da Peking upotrijebi svoj utjecaj na Rusiju kako bi zaustavila invaziju na Ukrajinu.

Unija je, također, zabrinuta zbog onoga što smatra “neuravnoteženim” ekonomskim odnosima, i upozorila da taj trgovinski deficit s Kinom od gotovo 400 milijardi eura ukazuje na ograničenja za preduzeća iz EU-a.

Kina je nezadovoljna zbog EU-ove istrage subvencija kineskim električnim vozilima i EU-ove politike “smanjivanja rizika” kako bi se smanjila ovisnost o kineskom uvozu, posebno kritičnih sirovina.

Prošlog mjeseca je Wang rekao gostujućoj francuskoj ministrici vanjskih poslova Catherine Colonna da je najveći rizik “neizvjesnost koju donosi široka politizacija” te da je “ovisnost koju je najviše potrebno smanjiti protekcionizam”.

Tokom posjete Colonne, Kina je također ponudila bezvizni ulazak građanima pet najvećih ekonomija EU-a, u pokušaju da potakne postpandemijski turizam i poboljša imidž Kine na Zapadu, nakon što su se veze pogoršale tokom pandemije COVID-19.

Dužnosnici EU-a kažu da bi dvije strane mogle više sarađivati u borbi protiv klimatskih promjena i promociji bioraznolikosti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU