Forto o putu BiH ka EU

Evropska komisija je dostavila listu sa stvarima koje bi voljeli da ispunimo

09.12.2023. 11:15 / Izvor: N1
forto

Ističe da je u Briselu vidio volju državnog nivoa da se nastavi raditi na ovom pitanju (kandidatski status EU).

Ministar prometa i komunikacija BiH Edin Forto danas je za N1 govorio o aktuelnim razgovorima sa delegacijom Crne Gore, te planiranim aktivnostima na realizaciji EU puta BiH.

"Po prvi put imamo političku volju Podgorice, Sarajeva ali i Banjaluke. Sada od ministra Čubrilovića imamo jedan entuzijazam koji možda prije nije bio prisutan, kod mene uvijek postoji. Mi ćemo most krenuti praviti već sljedeće godine, projekt je gotov. Ključno je da se zaduženje napravi sa obje strane, zato smo imali zajednički nastup prema međunarodnim finansijskim institucijama", kazao je Forto, dodajući da možemo očekivati da se u sklopu gradnje mosta počnu graditi i ceste.

Dodaje da je priča o putu preko Šćepan polja aktuelna od 1983. godine.

"Od 1983. je priča o toj cesti. Da sam ja određivao prioritete prethodnih decenija, to bi mi bio jedan od top priorireta. Taj put povezuje dva glavna grada, kako ćete drugačije ostvariti ekonomske veze ako nemate put između dva glavna grada?", rekao je.

Ističe da je u Briselu vidio volju državnog nivoa da se nastavi raditi na ovom pitanju (kandidatski status EU).

"Meni se nekako čini kad je u pitanju državni nivo, da sam u Briselu vidio da postoji volja da se nastavi raditi. Mi možemo reći da smo napravili iskorak u ovoj godini u odnosu na prethodni mandat, a ja bih rekao da se može još više. Suštinski je da se državni nivo u BIH kreće, da ne ide u blokadu. To je nešto što sam ja donio iz razgovora sa EK, svi su rekli da imamo volju da nastavimo raditi", kazao je Forto.

Odnosi u koaliciji?

"Ja ne osjetim da smo u krizi, ako je kriza onda će sve stati. Mi smo imali sjednicu VM koja je bila sadržajna, usvojene su neke odluke, bitno je da se ide naprijed", dodaje Forto.

Šta EU očekuje od nas do marta?

"Postoji plan rasta kao nagrada za one koji ispunjavaju određene zahtjeve, za cijelu regiju, postoji novac koji je bespovratan. EK je dostavila listu šta bi voljeli sve da uradimo, mi smo njima dostavili šta bi mi htjeli da radimo, ta dva dokumenta treba “pomiriti”. Suštinski sve je do nas. Dodik ne postavlja uslove EU, nego političkim akterima u BiH. Toga smo se nagledali u proteklih 15 godina. Neki ljudi se bave politikom na razne načine. Ne bih se ja obazirao na svaku izjavu, ključno je kako svi ministri u sistemu rade na tome da građanima bude bolje", istakao je Forto.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU