Zelene ciljeve lakše je usvojiti nego primijeniti

01.08.2013. 11:22 / Izvor: EurActiv.rs
Zelene ciljeve lakše je usvojiti nego primijeniti

Evropska unija usvojila je više od 130 ekoloških ciljeva za period između 2010. i 2050. godine koji bi trebalo da pomognu na putu ka "zelenoj" ekonomiji.

Evropska unija usvojila je više od 130 ekoloških ciljeva za period između 2010. i 2050. godine koji bi trebalo da pomognu na putu ka "zelenoj" ekonomiji. Međutim, novi izvještaj Evropske agencije za životnu sredinu (EEA) ukazuje da su se članice EU lakše dogovorile o nizu mjera i politika za zaštitu čovekove okoline nego što ih sprovode i da će za brojne ciljeve biti potrebne dodatne mjere i vjerovatno više vremena. Otežavajuća okolnost je što za gotovo sve obavezujuće ciljeve rok ističe 2020. godine ili ranije.

U izvještaju "Prema zelenoj ekonomiji u Evropi" ocjenjuje se da je ostvaren izvjestan napredak ka ciljevima koji će omogućiti prelazak na "zelenu" ekonomiju (koja manje zagađuje životnu sredinu i efikasnije troši resurse) ali i ističe da do 2020. godine i nadalje treba održati tempo.

"Zelena" ekonomija izbila je na vrh liste prioriteta EU posljednjih godina a novi izvještaj Agencije pruža sveobuhvatnu osnovu za preispitivanje dosadašnjeg napretka, kao i za procjenu perspektiva da se postavljeni ekološki ciljevi ostvare u budućnosti.

"Novi izvještaj nam pokazuje da smo bili uspješni kada smo se dogovarali o politikama zaštite čovjekove okoline ali da spovođenje tih politika ostaje izazov", istakao je direktor Agencije Hans Bruyninckx.

U izveštaju se navode 63 pravno obavezujuća i 68 neobavezujućih ciljeva koje je EU postavila za period od 2010. do sredine vijeka. Za 62 od 63 obavezujuća cilja rok ističe 2020. godine ili ranije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU