Britanija i Španija odbacuju razgovore o Gibraltaru

05.09.2013. 09:35 / Izvor: Ceppei
Britanija i Španija odbacuju razgovore o Gibraltaru

Najnoviji spor Španije i Britanije počeo je potkraj jula nakon što je Gibraltar bez najave spustio na dno zaliva betonske blokove kako bi stvorio umjetni greben koji će zaustaviti prolaz španskim ribarima.

Španski ministar vanjskih poslova Jose Manuel Garcia-Margallo govoreći pred  parlamentom o gibraltarskoj krizi rekao je kako sada nije vrijeme za pregovore o pitanju suvereniteta te da će, kad za to dođe vrijeme trebati održati povjerljive razgovore koji neće biti ni pod kakvim povećalom.

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague je pred donjim domom britanskog parlamenta rekao kako britanska vlada nikad ne bi pregovarala o suverenitetu Gibraltara ne poštujući njegovo stanovništvo. Također je rekao da Gibraltar želi ostati britanski, no istaknuo je da Velika Britanija još uvijek želi razgovarati o nekim stvarima kako bi se riješile i posljednje razmirice oko granica sa Špancima.

Najnoviji spor, koji je odnose Španije i Britanije spustio na najnižu razinu posljednjih desetljeća, počeo je potkraj jula nakon što je Gibraltar bez najave spustio na dno zaliva betonske blokove kako bi stvorio umjetni greben koji će zaustaviti prolaz španskim ribarima. Vlasti tvrde da time žele obnoviti podmorski život u svojim vodama.

Španija tvrdi da se time krše njezini zakoni o zaštiti okoliša i šteti njezinoj ribarskoj industriji. Madrid je odgovorio uvođenjem strožih graničnih kontrola s Gibraltarom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU