Vlada Hrvatske: Možemo smanjiti deficit u roku

12.12.2013. 10:37 / Izvor: Al-Jazeera Balkans
Vlada Hrvatske: Možemo smanjiti deficit u roku

Možemo i moramo - tako članovi hrvatske Vlade odgovaraju na pitanje hoće li u tri godine uspjeti provesti proceduru prekomjernog deficita, odnosno smanjiti ga ispod 3 posto.

Hrvatska ima tri godine da prekomjerni deficit smanji na tri posto, u Vladi su uvjereni kako je to moguće.

Europska komisija je u utorak objavila mišljenje u kojem predlaže Vijeću Europske unije da potvrdi ulazak Hrvatske u Postupak prekomjernog deficita (EDP) kojim bi Hrvatska, prema prijedlogu Komisije, trebala svesti deficit u dopuštene okvire ispod tri posto BDP-a 2016. godine, čime joj je za to dano godinu dana više nego je uobičajeno.

Možemo i moramo - tako članovi hrvatske Vlade odgovaraju na pitanje hoće li u tri godine uspjeti provesti proceduru prekomjernog deficita, odnosno smanjiti ga ispod 3 posto.

Vjeruju u reforme i mjere na kojima, kako tvrde, ozbiljno rade. No, blizu 358 tisuća nezaposlenih još čeka na njihov rezultat.

Monocikl - malo, lagano prijevozno sredstvo na jednom kotaču, s kojega ne možete pasti jer samo održava ravnotežu - ideja profesora i studenata zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva, postala je prototip uz pomoć europskog novca za poticanje inovacija.

"Svakako idemo dalje dok prototip ne pretvorimo u proizvod. Mi vjerujemo u njega, vjerujemo u vozilo koje bi bilo jako malo, koje bi se moglo smjestiti u svaki prtljažnik, unijeti u tramvaj ili držati ispod radnog stola u uredu, a s kojim se možete dovesti do samog cilja. A s njega ne možete pasti. Inovacije su pokretač u svim razvijenim i uspješnim zemljama. Mogu li biti kod nas, ne znam. Ali u svakom slučaju sa svoje strane ću se potruditi da budu", kaže Damir Seršić, profesor na Fakultetu elektrotehnike i računarstva.

Inovacije poput ove, misle i u Vladi, mogle bi Hrvatsku izvesti iz krize. S gotovo dva milijuna eura iz europskih fondova, sufinancirat će se razvoj još 50 inovativnih projekata.

No, inovacije ne mogu same pokrenuti gospodarstvo. A hrvatska Vlada ima tri godine da prekomjerni deficit smanji na tri posto. Može li?

Vlada: Pripremamo reforme, neke i provodimo

"Ne da možemo, nego moramo", kaže Branko Grčić, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

"Normalno da možemo smanjiti deficit i postoji prostor u proračunu da se to napravi", mišljenja je Gordan Maras, ministar poduzetništva i obrta.

U Vladi, kažu, predano rade na pripremi ozbiljnih reformi, neke i provode. Uvjereni su da će rezultati doći.

"Neke su na prihodovnoj strani kao što je korekcija PDV-a na 13 posto, dakle međustope, kao što je korekcija određenih trošarina, a neke su na rashodnoj strani. Vezane su naravno za desetak ključnih reformi koje će ovih dana biti posebno predstavljene u Vladi", rekao je Grčić.

Jedino što raste je nezaposlenost

"Od reforme javne uprave, od reforme zdravstva, što ne znači da će građani dobivati nekvalitetnu uslugu, ali se neke stvari moraju racionalnije koristiti. Tako da s te strane mi nemamo pravo više zaduživati prekomjerno Hrvatsku iz godine u godinu, kako bi to buduće generacije vraćale", dodaje ministar Maras.

Deficit je sada daleko od željenih tri posto, a gospodarstvo još tone. U prvih devet mjeseci ove godine izvoz robe bio je za 5,3 posto manji nego u istom razdoblju lani, javlja Al Jazeere.

Jedino što u Hrvatskoj raste jest broj nezaposlenih, kojih je sada 357.846.

I tu nije kraj - Hrvatska je tek na početku trogodišnjeg puta teških reformi i ušteda koje mora ostvariti, sve kako bi se ideja prestanka daljnjeg zaduživanja provela u djelo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU