Rumunija se pokušava izboriti sa sivom ekonomijom

22.08.2014. 10:27 / Izvor: EurActiv.rs
Rumunija se pokušava izboriti sa sivom ekonomijom

Od građevinskog radnika koji radi na crno do mreža koje se bave finansijskim prevarama, siva ekonomija cvjeta u Rumuniji zbog čega je njen budžet tanji za više desetina milijardi eura godišnje.

Od građevinskog radnika koji radi na crno do mreža koje se bave finansijskim prevarama, siva ekonomija cvjeta u Rumuniji zbog čega je njen budžet tanji za više desetina milijardi eura godišnje. Rumunija je, sa udjelom sive ekonomije u bruto domaćem proizvodu od 28%, pored Bugarske članica EU koju ta pojava najviše pogođa. Prema podacima Europskog parlamenta, Europska unija gubi godišnje 1.000 milijardi eura zbog sive ekonomije. 

Udio sive ekonomije u bruto domaćem proizvodu Rumunije bio je u 2013. 28,4%, što je oko 40 milijardi eura, podaci su Komiteta Savjeta Evrope za borbu protiv pranja novca (MONEYVAL).

"Siva ekonomija koja je u porastu u Rumuniji predstavlja rizik za nacionalnu bezbjednost", rekao je za AFP ekonomista Jonut Dumitru.

Zbog toga u budžetu nema dovoljno sredstava za ključne javne sektore, pa bolnice propadaju, bolesni građani nemaju ljekove, a škole tekuću vodu."Uskratiti zdravlje i obrazovanje jednom narodu znači žrtvovati njegovu budućnost", upozorava Dumitru.

Rumunjska vlada, suočena sa tom pojavom, formirala je u okviru poreske uprave direkciju za borbu protiv kriminalnih mreža koje se bave fiskalnim prevarama (DGAF).

U najnovijoj aferi koja je otkrivena ove godine, mreža koja se bavila trgovinom voćem i povrćem izbegjla je plaćanje poreza u vrijednosti od 24 miliona eura. Oko 30 državljana Turske, Jordana i Rumunije, od kojih je 12 uhapšeno, osnovalo je 50 fantomskih preduzeća kako bi izbegli plaćanje poreza na dodatu vrednost po stopi od 24% za isporuku robe vredne 100 miliona eura.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU