Primjedbe na rad Hrvatske banke za razvoj

20.05.2015. 08:18 / Izvor: Al-Jazeera Balkans

Vlada i poduzetnici nezadovoljni su radom Hrvatske banke za obnovu i razvoj, u banci se brane da rade prema propisima.

Radom Hrvatske banke za obnovu i razvoj, kojoj je cilj razvoj  privrede i jačanje  izvoza, nezadovoljni su i vlada i poduzetnici. Dok oni tvrde da nedovoljno i sporo kreditira poduzetnike, u banci se brane da rade prema propisima, a prate ih i druge afere.

Bez kredita često nema ni posla, znaju to mali i srednji poduzetnici, koji se žale na rad Hrvatske banke za obnovu i razvoj. Ona bi, kaže dopredsjednik udruge malih i srednjih poduzetnika, trebala poticati izvoz i razvoj ekonomije.

"Ako je HBOR razvojna banka onda bi trebala preuzeti dio aktivnosti poslovnih banaka i biti operativnija", ističe Igor Škrgatić iz Hrvatske udruge poslodavaca.

Stotine odobrenih kredita

U banci smatraju da su dovoljno operativni. Kažu kako ne mogu kredite "dijeliti šakom i kapom". Prošle godine odobrili su ih gotovo 900.

"U prošloj godini je odobreno 5,1 milijarda kuna kredita, to je usporavanje aktivnosti", navela je Irena Adžić Jagodić iz Hrvatske banke za obnovu i razvoj.

Od 670 miliona eura, 380 je plasirano putem poslovnih banaka, a ostatak direktno.

Kreditiranje poduzetnika - palo je, međutim, u drugi plan.

"Posljednjih mjeseci, mediji puno pričaju o neradu i aferama banke. Iako su institucija koja bi trebala kreditirali poduzetnike, godinama su kredite dobivali zaposlenici. Na taj način - povoljnije od ostalih hrvatskih građana - rješavali su stambeno pitanje", izvještava Ivana Brkić Tomljenović, reporterka Al Jazeere.

Reakcija ministara

Od 1999. javnim novcem  odobreno je gotovo 160 stambenih kredita zaposlenicima. Kamata je trenutno tri posto.

Ministri bivše i sadašnje vlade godinama se smjenjuju u Nadzornom odboru banke, no reagirali su tek nakon medijskog otkrića i ukinuli zaposlenicima tu mogućnost. Potvrdio je to SDP-ov predsjednik saborskog Odbora za finansije.

"Nisu bila ovakva izvješća kao što su sada, bilo je samo za menadžere... tko radi taj i griješi", ističe Srđan Gjurković, član Nadzornog odbora HBOR-a.

Javnost i vlada propitivali su i grijehe bivšeg predsjednika Uprave banke, Vladimira Kristijana. Dobio je izdašnu otpremninu iako je dao otkaz, i to nakon samo devet mjeseci provedenih na čelnom mjestu HBOR-a.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU