U Grčkoj zatvorene banke: Ograničeno povlačenje novca na 60 eura dnevno

29.06.2015. 09:09 / Izvor: eKapija.ba
U Grčkoj zatvorene banke: Ograničeno povlačenje novca na 60 eura dnevno

Grčke banke ostaće zatvorene do 7. jula, a građani će sa bankomata dnevno moći da podignu najviše 60 eura, odlučile su vlasti ove zemlje, uvodeći kontrolu kapitala da bi zaštitile finansijski sistem od kolapsa.

Grčke banke ostaće zatvorene do 7. jula, a građani će sa bankomata dnevno moći da podignu najviše 60 eura, odlučile su vlasti ove zemlje, uvodeći kontrolu kapitala da bi zaštitile finansijski sistem od kolapsa. Ograničenje od 60 eura na dan ne važi za vlasnike kartica stranih banaka.

Europska centralna banka (ECB) odlučila je da zamrzne vitalnu podršku grčkim bankama poslije neuspjeha u pregovorima Atine i njenih stranih kreditora. Pored banaka, neće raditi ni berza u Atini. Očekuje se da će kontrola kapitala trajati mjesecima.

"Što mirnije budemo rješavali teškoće, prije ćemo ih prevazići, a posljedice će biti blaže", rekao je premijer Aleksis Cipras kasno sinoć televizijskom obraćanju naciji.

On je obećao da će depoziti u bankama biti zaštićeni, a zarade isplaćene. Građani su i sinoć formirali redove na benzinskim stanicama i ispred bankomata u kojima je još bilo gotovine.

Neuspjeh u pregovorima sa kreditorima vodi Grčku prema bankrotu zbog duga od 1,6 milijardi eura koji treba da bude plaćen Međunarodnom monetarnom fondu do sutra. Atina mora da plati i milijarde evra Europskoj centralnoj banci u narednim mjesecima. Nije isključen ni izlazak Grčke iz eurozone. Vlada je za 5. jul raspisala referendum o uslovima koji su postavili kreditori, a parlament je podržao plan o izjašnjavanju građana.

Euro je juros oslabio za skoro dva odsto prema dolaru.

Obama i Merkelova: Zadržati Grčku u evrozoni

Američki predsjednik Barak Obama i njemačka kancelarka Angela Merkel složili su se u telefonskom razgovoru da je od ključne važnosti da se pronađe način da Grčka ostane u eurozoni, saopštila je Bijela kuća. "Dvoje lidera potvrdila su da njihovi ekonomski tomovi pažljivo prate situaciju i da će ostati u bliskom kontaktu", navodi se u saopštenju.

"Lideri su se složili da je od ključne važnosti da se učini svaki mogući napor i vrati na putanju koja bi omogućila Grčkoj da nastavi reforme i rast unutar eurozone", ističe se u saopštenju Bijela kuća.

Makedonija povlači novac iz grčkih banaka

Makedonija je naložila svojim bankama da povuku novac iz grčkih banaka i uvela "preventivne, privremene mjere" ograničenja odliva kapitala ka svom južnom susjedu.

Odluka Makedonske centralne banke uslijedila je poslije odluke Atine da uvede kontrolu kapitala i od ponedjeljka zatvori banke, pošto su međunarodni kreditori odbili da joj produže program pomoći, a građani masovno počeli da podižu svoj novac.

Centralna banka u Skoplju, saopštila je da su mjere "privremenog karaktera, uvedene kao odgovor na opasnost od eventualnog značajnijeg odliva kapitala iz Makedonije ka južnom susjedu, što bi moglo značajno da naruši ravnotežu plaćanja i stabilnost finansijskog sistema". Banka navodi i da će se ograničenja kapitala odnositi samo na buduće transakcije, a ne na aranžmane koji već važe između makedonskih i grčkih entiteta, prenosi Rojters.

U saopštenju se pozivaju banke u Makedoniji da "povuku sve depozite i zajmove iz banaka u Grčkoj, kao i njihovih ogranaka širom svijeta". Britanska agencija navodi da je ovo prvi konkretan korak iz neposrednog grčkog susjedstva, načinjen u namjeri da se zaštiti od finansijskog previranja u toj zemlji.

Izvor:Agencije 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU