Cipras ipak popustio, pristao na gotovo sve rezove koje Evropa traži

01.07.2015. 12:19 / Izvor: Index.hr
Cipras ipak popustio, pristao na gotovo sve rezove koje Evropa traži

Novinar FT-a Peter Spiegel, koji tvrdi da je pismo dobio na uvid, piše kako bi Ciprasovo pismo trebalo poslužiti kao temelj za nove pregovore između Grčke i "trojke".

Grčki premijer Aleksis Cipras u zadnjem je dopisu, kojeg je sinoć poslao MMF-u, Europskoj komisiji i Europskoj središnjoj banci, pristao na gotovo sve uvjete grčkih kreditora u zamjenu za novi paket financijske pomoći, javlja Financial Times.

Novinar FT-a Peter Spiegel, koji tvrdi da je pismo dobio na uvid, piše kako bi Ciprasovo pismo trebalo poslužiti kao temelj za nove pregovore između Grčke i "trojke". O Ciprasovom će dopisu ministri financija eurozone raspravljati na sastanku koji će se održati u 17.30 sati u Briselu.

Naime, sinoć u ponoć istekao je rok za produženje grčkog "bailouta". No, očekuje se da će Ciprasov uzmak poslužiti kao temelj za pregovore o novom "bailoutu" koji će Grčkoj omogućiti da ipak izbjegne "pravi" bankrot, u koji teoretski i dalje nije ušla jer se MMF, čija potraživanja Grci nisu uspjeli platiti na vrijeme, službeno ne vodi kao komercijalna financijska institucija.

U dopisu čiji sadržaj prenosi FT, Cipras je navodno obećao da će prilagoditi sustav PDV-a onome što "trojka" od njega traži, uz iznimku najudaljenijih grčkih otoka. Za njih Cipras traži svojevrsni "popust" od 30 posto s obzirom na to da se radi o teško dostupnim područjima koje je problematično opskrbljivati robnim zalihama.

Također, Cipras će pristati da promjene koje će rezultirati povećanjem dobi za ostvarivanje mirovine na 67 godina do 2022. godine, ali traži da te reforme ne krenu odmah, već u listopadu ove godine. Pristao je i na postupno ukidanje fonda solidarnosti za najsiromašnije umirovljenike do 2019. godine, ali zahtijeva nešto sporiji tempo uvođenja ove reforme, prenosi Index.hr.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU