Kazna za "Volkswagen" 18 milijardi dolara?

21.09.2015. 09:48 / Izvor: SRNA
Kazna za 'Volkswagen' 18 milijardi dolara?

Njemački proizvođač automobila "Volkswagen" naredio je spoljnu istragu nakon što su američki regulatori utvrdili da softver, koji je "Volkswagen" ugradio u dizel automobile, daje pogrešne podatke o nivou zagađenja.

Njemački proizvođač automobila "Volkswagen" naredio je spoljnu istragu nakon što su američki regulatori utvrdili da softver, koji je "Volkswagen" ugradio u dizel automobile, daje pogrešne podatke o nivou zagađenja.

"Lično mi je veoma žao što smo iznevjerili povjerenje naših potrošača i javnosti", rekao je izvršni direktor "Volkswagena" Martin Winterkorn.

On je dodao da se neće tolerisati kršenje unutrašnjih propisa ili zakona kao i da kompanija u potpunosti sarađuje sa nadležnim institucijama.

Vinterkorn nije rekao ko će da sprovede spoljnu istragu.

Američka agencija za zaštitu okoline (EPA) saopštila je 18. septembra da je softver zavarao regulatore koji mjere emisiju toksičnih materija te da se "Volkswagen" suočava sa novčanom kaznom od 18 milijardi dolara.

Prema tvrdnjama Epe, "Volkswagen" je instalisao takozvani poremećajni uređaj /defeat device/, softver koji znatno smanjuje emisije azotnog oksida, ali samo kada automobili prolaze kroz stroge testove emisije.

"U tim automobilima ugrađen je softver koji isključuje kontrolu emisije kada se vozi uobičajeno, a uključuje ga kada vozilo prolazi testove emisije", rekla je Cynthia Giles iz EPA-e.

"Volkswagen" bio mogao da se suoči sa novčanom kaznom od 37.500 dolara za svako vozilo koje nije u skladu sa američkim propisima o čistom vazduhu. Ovdje je riječ  o 482.000 automobila sa četiri cilindra, kao i "Audi" dizel vozilima, koja su prodata od 2008. godine.

Američke vlasti naložile su "Volkswagenu" da povuče sva vozila sa tržišta u kojima je postavljen ovaj sofisticirani softverski uređaj koji prikriva nivoe zagađenja. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU