Blokada granica RH bi mogla koštati preko 1,6 mil. eura na dan

23.09.2015. 10:29 / Izvor: Lider poslovni tjednik
Blokada granica RH bi mogla koštati preko 1,6 mil. eura na dan

Iz Hrvatske gospodarske komore apelirali su na donositelje odluka da granice budu otvorene za poduzetnike kako bi se izbjegla katastrofa za gospodarstvo koje i ovako ne stoji dobro.

Iz Hrvatske gospodarske komore apelirali su na donositelje odluka da granice budu otvorene za poduzetnike kako bi se izbjegla katastrofa za gospodarstvo koje i ovako ne stoji dobro. Ovo je poručio  Josip Zaher, potpredsjednik HGK za turizam, trgovinu i financije sa konferencije za novinare sazvane povodom izbjegličke krize.

Objasnio je kako su sazvali izvanrednu presicu zbog brojnih poziva naših tvrtki zabrinutih za izvoz u Srbiju među kojima su Agrokor, Atlantic, Kraš, AD Plastik, Končar i dugi. Svi oni alarmirali su na katastrofalne posljedice koje bi prekid trgovine izazvao.

Ivan Škorić, potpredsjednik HGK za poljoprivredu, šumarstvo i ribarstvo, je upozorio kako bi u slučaju potpune blokade granice, šteta za gospodarstvo mogla iznositi preko 1,6 milijuna eura po danu jer toliko robe dnevno izvozimo u Srbiju i Mađarsku.

"Hrvatske tvrtke do sada su u Srbiju investirale 683 milijuna eura, a Srbi kod nas samo 8 milijuna, prijeti realna opasnost da sve te investicije budu blokirane ako se ostvare glasine koje smo čuli od naših partnera iz Srbije, a koji tvrde da se srbijanska vlada sprema na još oštrije mjere prema Hrvatskoj", istaknuo Škorić, dodavši kako preko 1000 naših kompanija izvozi u Srbiju.

Zaher je naglasio kako pitanje štete ne završava samo na cijeni izvozne robe, već bi se moglo preliti i na sklopljene sporazume o trgovine, odnosno kompletne odnose dvaju zemalja koji su se tek nedavno normalizirali.

"Razumijemo brigu za izbjeglice, ali treba očuvati poslovanje. Zatvaranje robnih tokova prema Srbiji izaziva štetu i tvrtkama koje posluju sa Bugarskom, Rumunjskom i drugim zemljama prema istoku", kazao je Zaher, i još jednom apelirao na vlade obaju država da ne donose brzoplete i nepromišljene odluke.

Mijo Batinić iz Kraša požalio se kako bi blokada granica prema istočnim susjedima bila pogubna za konditorsku industriju jer samo Kraš godišnje izveze 2000 tona robe u vrijednosti od 10 milijuna eura na ta tržišta.

Vinko Štefanić iz Končara osvrnuo se i na indirektne posljedice koje bi blokada mogla imati, budući da je njegova tvrtka u Srbiji vezana ugovorima prema kojima su predviđeni penali za neizvršavanje obveza, a o tom tržištu ovise i za uvoz nekih sirovina.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU