Francuska i Belgija intenziviraju saradnju u borbi protiv terorizma

EU / POLITIKA

Francuska i Belgija intenziviraju saradnju u borbi protiv terorizma

Francuska  i Belgija dogovorile su  da će intenzivirati saradnju u borbi protiv terorizma, uključujući bržu razmjenu informacija o potencijalnim militantima i borbu protiv krivotvorenih dokumenata.

02.02.2016. 09:55 / Izvor: Fena

Francuska  i Belgija dogovorile su  da će intenzivirati saradnju u borbi protiv terorizma, uključujući bržu razmjenu informacija o potencijalnim militantima i borbu protiv krivotvorenih dokumenata.

Dva i po mjeseca nakon terorističkih napada u Parizu, u kojima je poginulo 130 ljudi, premijeri dviju zemalja nastojali su poboljšati odnose narušene zbog francuskih optužbi da je Belgija propustila spriječiti džihadiste koji su živjeli na njenoj teritoriji da izvedu napad na francuski glavni grad.

"Prijetnja je nezapamćena", rekao je francuski premijer Manuel Valls na zajedničkoj konferenciji za novinare u Bruxellesu nakon jučerašnjeg  sastanka, na kojem su sudjelovali i ministri pravosuđa te načelnici sigurnosnih službi.

"Francuska stoji uz bok Belgiji u borbi protiv ove prijetnje kako bismo zaštitili naše građane", dodao je.

Osim bolje razmjene informacija između policije i pravosudnih tijela, Bruxelles i Pariz će više koristiti biometrijske podatke kako bi se spriječilo krivotvorenje dokumenata te konzultirati međunarodne IT kompanije o šifriranim internetskim servisima za slanje poruka.

Dvije zemlje zauzimaju se također za brzo uvođenje novog evropskog sistema PNR za razmjenu podataka o putnicima u zračnom prometu.

"Ovo se tiče Evrope i svih država članica. Svi se moraju uključiti jer imaju zajedničku odgovornost", rekao je Valls, pozivajući na uspostavu "evropskog pakta za sigurnost".

"Sve ove mjere moraju činiti osnovu evropskog pakta za sigurnost, koji je neophodan za opstanak schengena, evropskog projekta za zaštitu Evropljana", rekao je.

Belgijski premijer Charles Michel ocijenio je da je sastanak bio prilika da se ublaže međunarodne kritike Belgije, koju se smatra  gnijezdom radikalnih islamista  u Evropi.

U belgijskim zatvorima  su  desetorica osumnjičenika za terorizam.

Belgija je na prvom mjestu u Evropi po broju ljudi po stanovniku koji su se pridružili grupi Islamska država  u Siriji i Iraku.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU