Izlazak Britanije iz EU naštetio bi svjetskoj ekonomiji

31.03.2016. 12:39 / Izvor: HINA
Izlazak Britanije iz EU naštetio bi svjetskoj ekonomiji

Britanci se spremaju za ključni referendum 23. lipnja na kojem će odlučivati o članstvu u Europskoj uniji, podsjeća AFP.

Izlazak Velike Britanije iz Europske unije imao bi negativne posljedice po britansko i europsko gospodarstvo i po ostatak svijeta, upozorio je američki ministar financija Jacob Lew.

Britanci se spremaju za ključni referendum 23. lipnja na kojem će odlučivati o članstvu u Europskoj uniji, podsjeća AFP.

Posljedice izlaska Britanije iz EU-a, na planu trgovinskih tijekova i gospodarskih odnosa, imat će dalekosežne reperkusije, kazao je Lew u utorak u razgovoru za javnu televiziju PBS.

"Ne mislim da je to dobro za europsko, britansko ili globalno gospodarstvo", dodao je američki ministar financija, napominjući da geopolitički rizici u velikoj mjeri utječu na današnje gospodarstvo.

Upitan o međunarodnim nastojanjima da se sankcijama prekine dotok financija organizaciji Islamske države (IS), Lew je priznao da je posrijedi "složena priča", s obzirom na složenu strukturu IS-a. "Strašna je činjenica kada su u pitanju stravični napadi u Bruxellesu i Parizu da ne treba puno novca da bi se tako nešto napravilo", dodao je.

"Surađujemo s našim kolegama u Belgiji, Francuskoj, diljem Europe, kako bismo osigurali razmjenu informacija" i utvrdili tokove novca prije i nakon napada, kazao je Lew, dodajući da SAD ima "najsofisticiranije kapacitete u svijetu" kada je u pitanju nadzor.

"Ostatak svijeta mora se potruditi i razviti takve sofisticirane alate. Ne možemo pratiti baš sve što se događa u svijetu", poručio je.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU