Nastavljeni protesti u Rumuniji, demonstranti traže ostavku vlade

14.02.2017. 10:23 / Izvor: Fena
Nastavljeni protesti u Rumuniji, demonstranti traže ostavku vlade

Rumunski parlament jučer je jednoglasno podržao plan predsjednika države Klausa Iohannisa o ideji organiziranja referenduma o antikorupcijskim reformama.

U Rumuniji su i sinoć nastavljeni protesti na kojima demonstranti traže ostavku socijaldemokratske vlade koja je vlast preuzela u decembru.

Oko 2.000 ljudi okupilo u prijestolnici Bukureštu na 14. uzastopnom protestu, navodi AFP.

"Ako vlada nije u stanju da u svojem prvom mjesecu ne djeluje transparentno i pošteno, šta će da radi preostale četiri godine", upitala je 60-godišnja nastavnica Katalina koja na demonstracije dolazi svaki dan.

Demonstranti su se sinoć okupili na bukureštanskom Trgu pobjede uprkos temperaturi koja je ispod nule, mašući rumunskim zastavama i uzvikujući "Ostavka!" uz zvuke bubnjeva, prenosi AP.

Protesti su pored Bukurešta zahvatili i druge veće gradove širom Rumunije.

Rumunski parlament jučer je jednoglasno podržao plan predsjednika države Klausa Iohannisa o ideji organiziranja referenduma o antikorupcijskim reformama, a nakon masovnih uličnih demonstracija koje su primorale vladu da povuče spornu uredbu o dekriminalizaciji pojedinih slučajeva korupcije.

Kako prenosi Reuters, glasanje parlamenta je uobičajena procedura, ali njegovo mišljenje o održavanju referenduma nije obavezujuće.          

Rumunski predsjednik Iohannis nekadašnji član desničarske opozicije, napao je vladu zbog uredbe, koja štiti desetine javnih funkcionera od krivičnog gonjenja. On sada mora da odluči kada će se referendum održati.

Iako o tekstu na glasačkom listiću odlučuje predsjednik, on je prošlog mjeseca kazao da želi da održi glasanje kako bi video šta je "suverena želja građana Rumunije".

Prema zakonu, prije glasanja mora da se održi kampanja u trajanju od 30 dana.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU