Merkel za nastavak pregovora sa SAD o TTIP

28.06.2017. 14:13 / Izvor: Akta.ba
Merkel za nastavak pregovora sa SAD o TTIP

os je krajem maja rekao da su SAD otvorene za nastavak pregovora sa EU o Transatlantskom sporazumu o slobodnoj trgovini (TTIP).

Njemačka kancelarka Angela Merkel založila se za nastavak pregovora Evropske unije (EU) i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) o sporazumu o slobodnoj trgovini, koji je na mrtvoj tački od izbora američkog predsjednika Donalda Trampa."

Ja sam za nastavak pregovora o sporazumu o slobodnoj trgovini" koji bi omogućio zajedničko riješavanje svih problema, rekla je Merkelova na ekonomskom forumu u organizaciji njene Hrišćansko-demokratske unije (CDU).

Američki ministar trgovine Vilbur Ros, koji bi trebalo da prisustvuju konferenciji ali je otkazao posjetu, u video poruci je ponovio riješenost SAD da se brani od damping cijena drugih zemalja u određenim sektorima, posebno u oblasti čelika i aluminijuma.

Ros je krajem maja rekao da su SAD otvorene za nastavak pregovora sa EU o Transatlantskom sporazumu o slobodnoj trgovini (TTIP).

Pregovori o TTIP-u počeli su 2013. na inicijativu tadašnjeg američkog predsjednika Baraka Obame u cilju uklanjanja carina između SAD i EU i povećanja trgovinske razmjene.

Nastavak pregovora naglo je prekinut dolaskom Trampa na vlasti, koji je više puta kritikovao TTIP, tvrdeći tokom kampanje da je on velika opasnost za opstanak više miliona radnih mesta u SAD.

I u EU neke zemlje su kritikovale taj sporazum, smatrajući da je mnogo više u interesu SAD.

novimagazin.rs

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU