Britanija napušta sporazum o ribarstvu

03.07.2017. 14:25 / Izvor: HINA
Britanija napušta sporazum o ribarstvu

Tokom 2015. britanski brodovi su ulovili 708.000 tona ribe čija je vrijednost, prema podacima britanske vlade, više od 900 miliona eura.

Britanska vlada je danas objavila odluku o napuštanju Londonske konvencije o ribarstvu iz 1964. da bi povratila ekskluzivno pravo na ribolov u blizini svojih obala, što je u skladu s politikom Brexita.

"Ovo je prvi historijski korak u stvaranju nove politike za nacionalno ribarstvo kada napustimo EU. Prvi put poslije 50 godina moći ćemo da odlučimo ko ima pristup našim vodama", rekao je ministar za životnu sredinu Michael Gove.

Proces izlaska će trajati dvije godine, istovremeno s pregovorima o Brexitu koji obuhvataju i napuštanje Zajedničke ribarske politike. Odluku vlade je pozdravila i Unija britanskih ribarskih organizacija.

Konvencija donijeta prije ulaska Britanije u Evropsku ekonomsku zajednicu 1973. dozvoljava ribolov "u zoni između šest i 12 milja" od obala potpisnica, dok evropsko pravo tu granicu fiksira na 12 milja.

Istupanjem njihove zemlje iz Konvencije, britanski ribari gube pravo rada kod obala Francuske, Belgije, Njemačke, Irske i Holandije. Tokom 2015. britanski brodovi su ulovili 708.000 tona ribe čija je vrijednost, prema podacima britanske vlade, više od 900 miliona eura.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU