BiH opredijeljena za stvaranje uslova za ulazak u EU

06.07.2017. 13:29 / Izvor: SRNA
BiH opredijeljena za stvaranje uslova za ulazak u EU

Ekonomska saradnja donosi nove poslove, zapošljavanje, razmjenu tehnologija, što sve povećava bruto domaći proizvod zemlje.

Zamjenik ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mato Franjičević izjavio je danas da je BiH opredijeljena za stvaranje pozitivnog političkog ambijenta koji će dovesti do ekonomskih reformi i boljeg života građana, što je ključni preduslov za odobrenje statusa kandidata za članstvo u EU.

"U ovom trenutku od zajedničkog je interesa i saradnja na važnim strateško-političkim i bezbjednosnim pitanjima, kao što su migracija i borba protiv terorizma", rekao je Franjičević na konferenciji u Sarajevu pod nazivom "Italija i BiH - izgradimo zajedno".

Prema njegovim riječima, važno je stvoriti ambijent koji će ohrabriti kako italijanske, tako i investitore iz drugih dijelova svijeta.

On je ocijenio da su odnosi BiH i Italije dobrosusjedski, veoma prijateljski, s velikim i otvorenim mogućnostima za daljim napretkom, te naglasio da se moraju iskoristiti sve, kako bi se unaprijedila ekonomska saradnja, koja je, kako je naveo, relativno izbalansirana kada je riječ o spoljnotrgovinskoj razmjeni dvije zemlje.

Franjičević je istakao da su velike mogućnosti za saradnju dvije zemlje i to u oblasti energetike, infrastrukture, drvne, te poljoprivredne i prehrambene industrije, ali i industrije kože i metalurgije.

Podsjećajući na aktuelnu inicijativu za zaključivanje bilateralnog sporazuma o ekonomskoj saradnji BiH i Italije još iz 2010. godine, Franjičević je pozvao Italijane da zajednički bude definisan nastavak započetih pregovora i okončana procedura, što je u obostranom interesu.

"Sporazum bi bio jedna vrsta nadogradnje već postojećih bilateralnih sporazuma koja BiH ima sa Italijom u oblasti podsticanja i zaštite investicija, koji je na snazi od 2005. godine", pojasnio je Franjičević, te dodao da su u pripremi sporazumi i memorandumi sa različitim ministarstvima u Italiji.

Onje izrazio zadovoljstvo što je prisutan veliki broj respektabilnih italijanskih firmi, koje su, kako je rekao, garancija da će se bar pružiti mogućnost da se u direktnim kontaktima predstavnici kompanija upoznaju, steknu povjerenje jedni u druge i tako trasiraju put dugoročnoj uspješnoj saradnji, na zadovoljstvo i BiH i Italije.

Predstavnik Ministarstva inostranih poslova Italije Vinćenco Erkole Salazar rekao je da je ekonomska, odnosna privredna diplomatija, strateški prioritet ovog ministarstva, koji se ne mijenja bez obzira na promjene koje se dešavaju u zemlji.

"Ekonomska saradnja donosi nove poslove, zapošljavanje, razmjenu tehnologija, što sve povećava bruto domaći proizvod zemlje. Prema posljednjim istraživanjima, u Italiji je BDP povećan za 0,1 odsto", dodao je Salazar.

On je naveo da firme članice Međunarodne grupe za mala i srednja preduzeća italijanskog udruženja građevinskih firmi /Anće/ više od 70 odsto prometa ostvaruju u inostranstvu.

Prema njegovim riječima, Italiji je veoma važan region zapadnog Balkana, za šta je pokazatelj i samit koji će se održati naredne sedmice u Trstu, na kom bi trebalo još više da se učvrste odnosi EU i ovog regiona, kako na političkom, tako i na ekonomskom planu.

"Mi smo se jako angažovali u lokalnim zajednicama balkanskih zemalja koje su uvijek bile u centru nekih spoljnih sila, a mi smo nastojali da se zapošljava lokalno stanovništvo, kako bi se region što više razvijao i približio Uniji", naveo je Salazar.

On je ponovio jučerašnju vijest da bi u Trstu Evropska komisija trebalo da usvoji paket investicija u oblasti saobraćajnih infrastruktura od 194 miliona evra, od čega bi BiH trebalo da pripadne 46 miliona evra, te dodao da zemlje prije toga moraju da urade "veliki posao".

Pozdravljajući okupljene, ambasador Italije u BiH Nikola Minazi rekao je da BiH doživljava kao partnera, ne samo za realizaciju projekata koji će biti predstavljeni 12. jula na samitu u Trstu, već i kao partnera "na duge staze".

"Ono što današnjim skupom želimo jeste da se upoznaju privrednici dvije zemlje, kako bi postali prijatelji i kako bi iskoristili prilike koje će se stvoriti u narednim godinama", naglasio je Minazi.

On je istakao da će Ambasada Italije podržati sve projekte koji su od zajedničkog interesa dvije zemlje, napominjući da italijanska preduzeća imaju veliko iskustvo i mogućnosti za biznis jer su pristne firme koje se bave infrastrukturom, aerodromima, odnosno velikim projektima.

Ovakav skup, na kom su prisutni privrednici dvije zemlje, a koji su organizovali Agencija za promociju u inostranstvu i internacionalizaciju italijanskih preduzeća - Ice Sarajevo u saradnji sa Ambasadom Italije u BiH, biće održan sutra i u Banjaluci.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU