Merkel: U Njemačkoj je do 2025. moguća puna zaposlenost

14.08.2017. 10:48 / Izvor: Agencije
Merkel: U Njemačkoj je do 2025. moguća puna zaposlenost

Kancelarka je izrazila zadovoljstvo što je broj nezaposlenih koji je 2005., kada je preuzela vlast, bio premašio 5 milijuna.

Postavili smo si cilj pune zaposlenosti u 2025., što znači stopu nezaposlenosti ispod 3 posto i mislim da je to moguće ostvariti, rekla je njemačka kancelarka i kršćansko-demokratska čelnica Angela Merkel u svom prvom govoru tijekom kampanje za parlamentarne izbore u rujnu održanom u Dortmundu, na zapadu Njemačke.

To je dio gospodarskog programa konzervativne unije CDU-a i CSU-a koji je u glavnim crtama izložen javnosti početkom srpnja. Kancelarka je istaknula da će radi postizanja pune zaposlenosti pojačati napore na pružanju potpore dugotrajno nezaposlenima (nezaposleni dulje od godinu dana), kojih u Njemačkoj ima više od milijuna.

S obzirom na starenje stanovništva i nagli porast broja umirovljenika, Merkel punu zaposlenost radno aktivnog stanovništva vidi kao "mogućnost" kako se mirovine na kraju ne bi morale smanjivati, dok izdvajanja u mirovinski fond ujedno moraju rasti.

Kancelarka je izrazila zadovoljstvo što je broj nezaposlenih koji je 2005., kada je preuzela vlast, bio premašio 5 milijuna, danas pao na oko 2,5 milijuna, što je stopa nezaposlenosti koja je u srpnju iznosila 5,7 posto radno aktivnog stanovništva. Danas u Njemačkoj imamo 44 milijuna radno aktivnih stanovnika. To su doista dobri podatci, rekla je.

U govoru kojim je počela kritičnu fazu kampanje za parlamentarne izbore idući mjesec kancelarka je upozorila njemačku automobilsku industriju, opterećenu skandalom s ekotestovima da mora se promijeniti ili će izgubiti povjerenje javnosti. Želimo snažnu automobilsku industriju, ali želimo i visoke ekološke standarde, rekla je te upozorila: Industrija se kocka s povjerenjem naroda.

U dijelu govora posvećenog autoindustriji Merkel je odbacila prijedlog socijaldemokrata da se uvedu kvote za električna vozila u Europi, ocijenivši da bio to bilo suviše komplicirano, piše agencija Reuters. Umjesto toga pozvala je da se donese bolja strategija koja bi pomogla autoindustriji da se prebaci na proizvodnju električnih vozila. Moramo biti brzi u inovaciji, rekla je, a ondje gdje tvrtke ne mogu same, vlada mora stati iza njih, rekla je Merkel.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU