Mogherini: Puna primjena sporazuma o pravosuđu 17. listopada

01.09.2017. 10:04 / Izvor: Fena
Mogherini: Puna primjena sporazuma o pravosuđu 17. listopada

Kako se objašnjava, 17. listopada ove godine, suci, tužitelji i pravosudno osoblje bit će integrirani u kosovsko pravosuđe.

Sporazum o pravosuđu Beograda i Prištine bit će u potpunosti primijenjen 17. listopada, usuglasili su danas u Bruxellesu predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski predsednik Hashim Thaci, priopćila je visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federice Mogherini.

Vučić i Thaci su istaknuli posvećenost početku rada na novoj fazi dijaloga između Beograda i Prištine za normalizaciju odnosa i pomirenje, o čemu su se dogovorili na prošlom sastanku 3. srpnja, a rad na tome će se nastaviti u idućim tjednima, navodi se u priopćenju objavljenon na stranici službe Visoke predstavnice EU za vanjsku politiku i sigurnost, prenosi Tanjug.

"Obje strane danas su dogovorile krajnje korake za primjenu sporazuma o pravosuđu Beograda i Prištine, koji je postignut u okviru dijaloga kojim posreduje EU", navodi se u priopćenju.

Kako se objašnjava, 17. listopada ove godine, suci, tužitelji i pravosudno osoblje bit će integrirani u kosovsko pravosuđe.

"Integracija sudskog osoblja omogućit će da pravda bude ostvarena širom Kosova i, naročito, u regiji Mitrovice", kaže se u priopćenju Mogherinijeve.

Visoka predstavnica, koja je bila domaćin neformalnog radnog doručka Vučića i Tačija u zgradi Europske vanjskopolitičke službe, pozdravila je "obnovljenu posvećenost" Vučića i Thaci tom procesu.

Voditeljica europske diplomacije je ponovila da su EU i ona osobno u potpunosti posvećeni europskoj perspektivi "Srbije, Kosova i čitave regije" i da je napredak obje strane čvrsto povezan s napretkom u dijalogu Beograda i Prištine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU