Arapski i čelnici EU na samitu u Egiptu -Neće biti pomaka u sporazumu o Brexitu

23.02.2019. 09:18 / Izvor: Fena
Arapski i čelnici EU na samitu u Egiptu -Neće biti pomaka u sporazumu o Brexitu

Neće biti odlučujućih pomaka u sporazumu o Brexitu kada se britanska premijerka sastane s ostalim čelnicima EU na samitu s njihovim arapskim kolegama u Egiptu.

Neće biti odlučujućih pomaka u sporazumu o Brexitu kada se britanska premijerka sastane s ostalim čelnicima EU na samitu s njihovim arapskim kolegama u Egiptu tokom vikenda, izjavio je u petak zvaničnik EU.

"Neće biti sporazuma u pustinji", izjavio je zvaničnik odgovarajući na pitanje o šansama za pomake u pregovorima o Brexitu tokom samita EU s čelnicima arapskih država u  Sharm el-Sheikhu u nedjelju i ponedjeljak.

Jedan izvor izjavio je, ipak, da će predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk održati bilateralni sastanak s britanskom premijerkom Theresom May na marginama samita u nedjelju.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i holandski premijer Mark Rutte su među više od 20 čelnika Evropske unije čije se prisustvo očekuje u Egiptu. London se nada da će May tamo imati priliku da lobira kod svojih kolega iz EU za nove ustupke koji bi deblokirali ratifikaciju Brexita u podijeljenom britanskom parlamentu.

"Ona će imati vremena za kontakte s evropskim čelnicima u nedjelju i ponedjeljak. U toku je rad na osiguravanju tempa pregovora koji bi omogućio napredak koji nam je potreban", Izjavila j glasnogovornica premijerke  May, prenosi Reuters.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU