EU je predložila stvaranje novog mehanizma praćenja vladavine prava

22.03.2019. 11:05 / Izvor: Jutarnji list
EU je predložila stvaranje novog mehanizma praćenja vladavine prava

Novi mehanizam trebao bi se primjenjivati paralelno s već postojećim postupkom iz članka 7 koji je sadržan u ugovorima te će biti sličan nadzoru proračuna Europske unije.

Didier Reynders, belgijski ministar vanjskih poslova i Michael Roth, njemački državni tajnik, zajednički su pozvali u utorak (19.marta ) na stvaranje novog mehanizma godišnjeg praćenja vladavine prava u državama članicama Europske unije

Novi mehanizam trebao bi se primjenjivati paralelno s već postojećim postupkom iz članka 7. koji je sadržan u ugovorima te će biti sličan nadzoru proračuna Europske unije.

Roth je predložio da bi se stanje vladavine prava svih članica EU trebalo ispitati jednom godišnje na temelju 'objektivnih kriterija' naglašavajući da to "ne vrijedi samo za dvije ili tri države članice, već za sve njih". Reynders je iznoseći prijedlog izjavio da "više od 20 zemalja podržava pravila o uspostavi mehanizma uzajamne procjene u pogledu vladavine prava".

U nacrtu prijedloga u koji je Euractiv.com imao uvid, navodi se da bi povremeni stručni pregled vladavine prava u EU "omogućio značajnu razmjenu mišljenja o tome kako se vladavina prava provodi, nadzire, jamči i poboljšava".

Belgijsko-njemački dokument tvrdi da će mehanizam podrazumijevati nadzor "vladavine prava, uključujući neovisnost pravosuđa, učinkovitu sudsku zaštitu i pravnu sigurnost".

U početku bi se pružio doprinos "unaprijed definiranom nizu izvora, uključujući nacionalne, europske i međunarodne organizacije", nakon čega bi uslijedile "redovne interaktivne rasprave" na stručnoj razini "i na političkoj razini na marginama Vijeća za opće poslove".

Prema prijedlogu države članice će dobrovoljno primijeniti mehanizam te neće zahtijevati sudjelovanje svih država članica EU za njegovu primjenu. On "neće imati nikakve obvezujuće pravne posljedice" i "neće dopustiti bio kakve sankcije protiv država članica sudionica". Također, ministri su naglasili da novi mehanizam ne treba zamijeniti proceduru iz članka 7. prema kojoj EU može intervenirati u pravo određene države članice za koju je utvrđeno da stalno krši temeljne vrijednosti EU; primjerice što je bio slučaj Poljske i Mađarske.

"Možda naš novi mehanizam može izgraditi mostove između Istoka i Zapada, Sjevera i Juga kako bi se prevladali stereotipi.", izjavio je Roth, navodeći da je postupak iz članka 7 "stvorio mnoge nesporazume" jer su ga neki komentirali da je to bio instrument "Zapada kako bi se ucjenjivalo Istok".

Prema tvrdnjama Rotha, novi bi mehanizam trebao biti inkluzivniji i jednako tretirati sve. Konrad Szymański  poljski ministar za europska pitanja je na pitanje o prijedlogu izjavio da ne očekuje brzu konsolidaciju procesa.

"Pridružit ćemo se takvom mehanizmu kada ćemo imati potpuna jamstva nepristranosti, objektivnosti, uloge institucija EU-a i država i odnosa s drugim postupcima koji se odnose na temeljna prava.",izjavio je  Szymański.

Jučerašnji prijedlog uslijedio je nakon što je Manfred Webber, Spitzenkandidat Europske narodne stranke, u nedjelju iznio prijedlog za stvaranje zajedničkog tijela koje bi redovito pregledavalo uvjete vladavine prava u svim državama članicama Europske unije i pružalo "objektivnu procjenu sankcija".

Potpredsjednik Komisije Frans Timmermans izjavio je novinarima u utorak kako su se ministri EU složili da bi stručni pregled trebao ojačati sustav. "Svaka pojedina država članica trebala bi biti spremna za nadzor", dodao je.

Prema Renyndersovim riječima, projekt bi se mogao oblikovati već krajem ove godine. Finska koja će u srpnju preuzeti predsjedanje EU, a nakon koje dolazi Hrvatska, obećala je da će "postupak stvaranja mehanizma staviti na popis prioriteta tijekom predsjedanja", rekao je belgijski  ministar.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU